Overnamestrijd om Bijenkorf-concern

ROTTERDAM, 29 SEPT. Met een bod van 1,9 miljard gulden heeft het kledingconcern WE International, eigenaar van de Hij- en Zij-modewinkels, een biedingsstrijd ontketend om Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB). Het bod ligt 200 miljoen gulden boven het bedrag dat Vendex (onder meer Vroom & Dreesmann, Kijkshop, Prénatal) in februari van dit jaar heeft geboden.

KBB heeft de avances van WE International afgewezen. “Er is een oriënterend gesprek geweest, maar KBB vindt het op dit moment niet opportuun verdere besprekingen met WE International te voeren”, zegt een woordvoerster van KBB. “Wij zoeken samenwerking voor de warenhuizen en de speciaalzaken. En onze voorkeur gaat uit naar Vendex.”

Vendex en KBB (onder meer Bijenkorf, Hema, Praxis) presenteerden in februari dit jaar hun plannen voor een 'fusie'. De goedkeuring van de Nederlandse Mededingingsautoriteit voor de fusie wordt uiterlijk 7 oktober verwacht. Daarna moeten de aandeelhouders van beide bedrijven nog toestemming geven. Ongeveer 40 procent van de huidige KBB-aandeelhouders heeft gezegd dat ze het bod van Vendex te laag vinden.

Het familiebedrijf WE International wil een “vriendelijk” bod uitbrengen van 160 tot 165 gulden per aandeel, KBB biedt 143 gulden. WE International heeft de afgelopen weken op de Amsterdamse beurs meer dan 5 procent van de aandelen KBB gekocht.

Op de Amsterdamse beurs steeg het aandeel KBB vanochtend met 8,5 procent tot 154,50 gulden. De koers van Vendex daalde met 4,7 procent tot 72,60 gulden.

WE International heeft, behalve 260 kledingwinkels in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, ook “belangrijke minderheidsbelangen” in het grote Amerikaanse warenhuisconcern Saks Inc. (het voormalige Proffitt's) en in het Britse Body Shop International. De belangrijkste man is de 46-jarige gedelegeerd commissaris R. de Waal, de kleinzoon van de oprichter.

De omzet van WE International BV, waarin 90 procent van de Hij- en Zij-winkels is ondergebracht, over het boekjaar 1997-'98 was 388 miljoen gulden. De nettowinst bedroeg 16 miljoen gulden. WE International wil de overname van KBB financieren uit eigen middelen, gesteund door de Rabobank en Gilde Investment.

“Het lijkt er op of de muis een olifant wil overnemen”, zegt een financieel analist van een zakenbank. “Het is nog even afwachten hoe serieus dit bod is.”