Om kapitaalvlucht te stuiten; Chinees bevel tot terugkeer deviezen

PEKING, 29 SEPT. Chinese bedrijven moeten alle financiële tegoeden die zij in het buitenland aanhouden naar China terughalen. Zij hebben tot overmorgen de tijd om aan dit bevel van de Chinese overheid te voldoen.

Dat heeft directeur-generaal Wu Xiaoling van het Chinese Staatsbureau voor buitenlandse valuta vandaag, tijdens een persconferentie in de Chinese hoofdstad, bevestigd. Het gaat om een onbekende hoeveelheid geld, waarvan de schattingen oplopen tot 80 miljard dollar. De maatregel tekent de bezorgdheid die in China bestaat over het gevaar van een eventuele kapitaalvlucht. De uitstroom van kapitaal is veroorzaakt door een tekort aan vertrouwen in de waardevastheid van de Chinese munt. Volgens een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Handel en Economische Samenwerking houdt de verordening niet meer in dan de uitvoering van al bestaande regelgeving. “Het is Chinese bedrijven niet toegestaan buitenlandse deviezen aan te houden in het buitenland. China pakt deze bedrijven nu aan.” Een medewerker van de afdeling buitenlandse deviezen van de centrale bank heeft evenwel bevestigd dat het merendeel van China's handelsondernemingen met inkomsten in het buitenland hun geld vastzetten bij buitenlandse filialen van Chinese banken.

De Staatsraad, het Chinese kabinet, heeft afgelopen weekeinde tevens een circulaire doen uitgaan waarin een landelijke campagne wordt afgekondigd ter controle van transacties in buitenlandse valuta. De circulaire waarschuwt banken en handelsondernemingen tegen de illegale handel in buitenlandse valuta. Een functionaris van de Staatscommissie voor ontwikkeling en planning zou volgens de Hongkongse krant Hong Kong Standard hebben gezegd dat de deviezenverordening geldt sinds het begin van deze maand.

Berichten, afkomstig van speculanten, over een eventuele devaluatie van de Chinese munt zouden Chinese bedrijven er toe hebben aangezet hun tegoeden in het buitenland vast te zetten. Daardoor is ook de aankoop van buitenlandse valuta in China toegenomen. Op de zwarte markt kost een Amerikaanse dollar inmiddels negen yuan, aanzienlijk meer dan de officiele koers van 8,28.

China heeft herhaaldelijk aangegeven dat het zijn munt niet wenst te devalueren. Veel economen beweren dat devaluatie van de yuan China meer slecht dan goed doet.

De maatregelen bevestigen het vermoeden dat de centrale overheid zich zorgen maakt. Ondanks een handelsoverschot in de eerste acht maanden van dit jaar van 31 miljard dollar (62 miljard gulden) en 27 miljard dollar aan directe buitenlandse investeringen over dezelfde periode, is China's deviezenreserve, met 140 miljard dollar constant gebleven.

    • Floris-Jan van Luyn