Na rellen afgelopen zondag; Utrecht legt avondvoetbal aan banden

UTRECHT, 29 SEPT. FC Utrecht mag geen wedstrijden meer in de avonduren spelen. Ook komt er een alcoholverbod tijdens alle thuiswedstrijden. Burgemeester I. Opstelten heeft dit gistermiddag besloten na overleg met politie en justitie.

Opstelten toonde zich 'onthutst' over de rellen die zondag na afloop van de competitiewedstrijd FC Utrecht-FC Twente (0-3) uitbraken bij het stadion Galgenwaard. Er is een recherchebijstandsteam van veertig man gevormd om de daders te achterhalen.

Zo'n achthonderd Utrechtse supporters bestookten de bussen van de Twente-aanhang en keerden zich ook massaal tegen de politie. Zeven agenten en zes Twentse supporters raakten gewond. De schade in de omgeving en aan politiematerieel bedraagt 400.000 gulden. Het bestuur van FC Twente heeft aangekondigd dat het ook een schadeclaim zal indienen.

De groep relschoppers had een ongekend massale omvang. Als er ongeregeldheden zijn, bedraagt de harde kern honderd tot tweehonderd supporters, aldus politiecommissaris P. Vogelzang. Omdat de politie haar handen vol had aan de bescherming van de Twentse supporters en aan haar eigen verdediging, slaagde zij er niet in arrestaties te verrichten. Driekwart van het ingezette politiepersoneel heeft blauwe plekken en kneuzingen opgelopen, aldus Opstelen.

Volgens de burgemeester was er geen enkele aanwijzing dat de wedstrijd tot ongeregeldheden zou leiden. Tot het begin van dit seizoen gold in stadion Galgenwaard een alcoholverbod, maar dat was opgeheven omdat er al geruime tijd geen geweld was gepleegd. De politie was daarom met de gebruikelijke bezetting van tachtig man aanwezig. Bij zogenoemde risicowedstrijden kan de inzet tot tweehonderd man oplopen.

Secretaris R. Cnossen van de supportersclub van FC Utrecht zegt dat zijn vereniging er alles aan heeft gedaan om rellen te voorkomen. “Maar tegen een losgeslagen bende die geen lid is van onze vereniging kunnen we niets doen. Die gasten kwamen straalbezopen naar de wedstrijd toe, de ellende was voorgeprogrammeerd. Het is een drama voor FC Utrecht.”

Voorzitter H. Herremans van de Utrechtse club berekende gisteravond in het NOS-sportjournaal de financiële schade die de vereniging oploopt als er geen avondwedstrijden meer gespeeld mogen worden in stadion De Galgenwaard. “Alleen avondwedstrijden kunnen rechtstreeks door abonneetelevisiezender Canal+ worden uitgezonden. Supporters van FC Utrecht zouden moeten beseffen dat dit verbod de club x-maal 60.000 gulden aan uitzendrechten kost.”