Mobil met Arco in Noordzeegas

LONDEN, 29 SEPT. De Amerikaanse olieconcerns Mobil en Arco gaan hun gasactiviteiten in het Britse deel van de Noordzee samenvoegen. Met de joint venture hopen de concerns jaarlijks 5 miljoen pond sterling (16,2 miljoen gulden) te besparen.

De joint venture, waarin Mobil en Arco ieder voor 50 procent deelnemen, gaat de vijftien aardgasvelden van de olieconcerns beheren.

De samenvoeging volgt op recente krachtenbundelingen in de olie-industrie. In augustus besloten British Petroleum (BP) en het Amerikaanse Amoco tot een fusie. Kort daarop bereikten Shell en Texaco overeenstemming over bundeling van hun raffinage- en verkoopbelangen in Europa. Dat leidde tot speculaties dat Mobil Arco zou willen overnemen.

Mobil vormde vorig jaar met British Petroleum een gezamenlijke onderneming voor Europa. (ANP)