Levi Strauss sluit drie Belgische fabrieken

BRUSSEL, 29 SEPT. De Amerikaanse jeansfabrikant Levi Strauss wil in België drie fabrieken sluiten, waarbij zo'n duizend arbeidsplaatsen verloren zouden gaan. Ook in het Noord-Franse Lille zouden door sluiting van een vestiging 531 arbeidsplaatsen verdwijnen.

De sluitingsplannen zijn onderdeel van een Europese herstructurering van de jeansfabrikant. Volgens de fabrikant wordt steeds minder traditionele jeans verkocht.

Als oorzaak voor de sluitingen van juist deze vestigingen worden de hoge loonkosten in België en Frankrijk aangevoerd. Levi Strauss heeft eerder al elf vestigingen in de Verenigde Staten gesloten.

In België gaat het om fabrieken in Wervik, Gits en Antwerpen. Het personeel is ontgoocheld. De avondploeg van Levi's in Wervik legde gisteren al het werk neer.

Met de vakbonden wordt onderhandeld over de sluiting van de Belgische vestigingen. Officieel gaat het nog om een voorstel. Levi's wil dat de operatie voor het eind van het jaar rond is.

België kampt de laatste tijd met een groeiend aantal buitenlandse bedrijven die hun vestigingen op Belgische bodem sluiten.

Eerder deze maand maakte autofabrikant Ford in het Limburgse Genk bekend dat de komende jaren ongeveer 2.500 van de 12.000 banen zullen verdwijnen. Als reden werd aangevoerd de wereldwijde overcapaciteit in de autoproductie.

Autobedrijven in België hebben het dubbele nadeel dat ze vestigingen zijn van buitenlandse bedrijven en dat de loonkosten er relatief hoog zijn.

Vorig jaar verdwenen in België al 3.200 arbeidsplaatsen met de sluiting van de Renault-vestiging in Vilvoorde. Dit draaide uit op een van de grootste sociale conflicten in de Belgische geschiedenis.

Maandenlang werd het fabrieksterrein bezet, Renaults die klaarstonden werden 'gegijzeld', werknemers demonstreerden in Brussel en Parijs, en Renault-topman Louis Schweitzer werd voor de rechter gedaagd.