LAMBCHOP

Lambchop: What Another Man Spills (City Slang EFA 08711-2)

Met een zekere hardnekkigheid blijft zanger/gitarist Kurt Wagner telkens weer op de cd-verpakkingen van zijn groep Lambchop vermelden dat we de Country Music Hall Of Fame in Nashville moeten bezoeken. Lambchop komt weliswaar uit Nashville, maar met country & western heeft de muziek op de nieuwe cd What Another Man Spills hoegenaamd niets meer te maken. Zelfs wanneer er in 'The Saturday Option' sprake is van een jammerende steelgitaar, wordt die door een ronkende saxofoon naar het tweede plan verdrongen. Violen, 'gevonden' geluiden van murmelende stemmen en onvaste toeters geven het veertienkoppige Lambchop het aanzicht van een achter de begrafenisstoet aanzwabberend vuilnisbakkenorkest, op weg naar de kroeg waar ze met de Stax-soulklassieker I've Been Lonely For So Long en een noot voor noot nagespeelde versie van Curtis Mayfields Give Me Your Love een beetje soul in hun Weltschmerz laten doorklinken. Met intens droeve liedjes als Life # 2 en Magnificent Obsession verwerft de fluisterende en kreunende Kurt Wagner zich een plaats tussen de onderuitgezakte verandablues van J.J. Cale en de melancholieke driekwartsmaten van Tindersticks. What Another Man Spills is een herfstplaat bij uitstek, die zelfs in het uitbundige fanfarenummer King Of Nothing Never verscholen gaat onder dreigende donderwolken. Op 16 oktober speelt Lambchop op het Crossing Border-festival in Den Haag.

    • Jan Vollaard