Korte geschiedenis van Long-Term Capital Management

December 1992 John Meriwether verlaat Salomon Brothers na een schandaal met de veiling van Amerikaans schatkistpapier. Verscheidene ster-handelaren van Salomon gaan met hem mee naar zijn nieuwe hedge fund, Long-Term Capital Management (LTCM) in Greenwich, Connecticut. Ook David Mullins, voormalige vice-voorzitter van de Amerikaanse centrale banken, en de latere Nobelprijswinnaars Robert Merton en Myron Scholes.

Een hedge fund is een beleggingsfonds dat veel gebruik maakt van kredieten en financiële derivaten (opties en termijncontracten) om zo een hoger rendement op het ingelegde kapitaal te krijgen.

Februari 1994 terwijl de obligatiemarkt zijn slechtste periode aller tijden doormaakt, begint LTCM met beleggen. In de eerste tien manden maakt het fonds een rendement van 28,5 procent. In 1995 is het rendement 42,8 procent en in 1996 40,8 procent. In 1997 loopt het rendement terug naar 17 procent.

September 1997 LTCM verrast Wall Street met de melding dat het bijna de helft van zijn vermogen van dan 6 miljard dollar aan aandeelhouders uitbetaalt, “omdat het fonds te veel kapitaal heeft”.

Juli 1998 Salomon Brothers, inmiddels gekocht door de Travelers' Group, sluit zijn obligatie-arbitrage die door Meriwether was opgezet, nadat het resultaat met 100 mijoen gulden is gekelderd in het tweede kwartaal. De afdeling deed kleinschalig zaken met LTCM.

16 augustus Rusland kan zijn schuldverplichtingen niet meer voldoen. Er volgt een massale vlucht van beleggers uit riskante obligaties naar veilige staatsobligaties.

2 september LTCM meldt zijn aandeelhouders dat het een verlies van 44 procent heeft geleden in augustus, en 50 procent in het jaar tot dusver.

23 september De Federal Reserve Bank van New York bemiddelt bij een reddingsoperatie van 3,5 miljard dollar door 15 bij LTCM betrokken banken.