Koers Hoogovens en Vendex valt

AMSTERDAM, 29 SEPT. De aandelen Hoogovens en Vendex zijn vanochtend op een zeer rustige Amsterdamse effectenbeurs sterk in waarde gedaald. Hoogovens verloor 6,20 gulden (10,4 procent) op 53 gulden in reactie op de gisteren na sluiting van de beurs afgegeven winstwaarschuwing. Later op de ochtend trok de koers aan tot 54,20 gulden. Vendex daalde 3,60 gulden (4,7 procent) en noteerde 72,60 gulden. Beleggers zien het warenhuisconcern KBB uit Vendex' handen glippen nu WE International (onder meer van de kledingketens Hij en Zij) en hogere prijs biedt voor de aandelen van KBB. WE biedt tussen de 160 en 165 gulden per aandeel. Vendex wil, exclusief aftrek van dividend, 145 gulden betalen.

In reactie op het hogere bod steeg de koers van Midkapfonds KBB met 8,5 procent (12,10 gulden) naar 154,50 gulden. Het was daarmee de sterkste stijger onder de middelgrote fondsen. Bij de hoofdfondsen steeg ASM Lithography het sterkst. De koers klom met 2,5 procent (80 cent) naar 32,50 gulden.

De AEX-index, samengesteld uit de 27 belangrijkste fondsen, daalde vanochtend bij lage omzetten met 7,14 punten (0,7 procent) naar 969,39 punten. De mogelijkheid dat vanavond in de Verenigde Staten de rente wordt verlaagd had niet de positieve uitwerking op de koersen die doorgaans wel optreedt. Vanavond vergadert het bestuur van de Federal Reserve, het stelstel van Amerikaanse centrale banken. Eerdere speculaties van handelaren en beleggers op een renteverlaging bleken ongegrond. Handelaren lijken nu eerst te willen zien voordat ze geloven. “Ik verwacht helemaal niets van die vergadering. Het zal toch wel weer uitdraaien op een teleurstelling”, zei een van hen.

De financiële waarden stonden vanochtend op licht verlies. ABN Amro daalde twee dubbeltjes naar 34,50 gulden, Aegon verloor 1,80 gulden op 157,80 gulden, Fortis leverde 1,10 gulden in op 110,90 gulden. ING was in deze sector de grootste verliezer met een daling van 2,7 gulden (2,8 procent) naar 91,10 gulden.

KPN was vanochtend opnieuw uit de gratie. De koers van het telecomconcern ondervindt schade van berichten over toenemende concurrentie van Telfort. Ook de door markttoezichthouder Opta opgelegde tariefsverlaging drijft het aandeel nog steeds in het nauw. KPN zakte vanochtend met 6,4 procent (3,80 gulden) naar 55 gulden. De koers daalde deze maand in totaal met maar liefst 38,8 procent.

NEW YORK De Dow Jones-index is gisteren met 80,07 punten gestegen tot 8108,84 punten. De oliefondsen waren minder gevraagd door het stilleggen van de productie in de Golf van Mexico, wegens de orkaan Georges.

TOKIO De Nikkei-index is vanochtend 87,94 punten lager gesloten op 13,821,43 punten. Daarmee daalde de beurs van Tokio 0,6 procent. In Hongkong daalden de koersen 1,4 procent.