Irak doet geen 'concessies'

NEW YORK, 29 SEPT. Irak is niet van plan “concessies” te doen door de samenwerking te hervatten met de inspecteurs van de speciale ontwapeningscommissie van de Verenigde Naties (UNSCOM) die Bagdad begin augustus heeft opgeschort. Dat heeft de Iraakse vice-premier, Tariq Aziz, gisteren in New York meegedeeld na afloop van een ontmoeting met de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan.

Annan heeft voorgesteld over te gaan tot een “alomvattend onderzoek” van de fase waarin de ontwapening van Irak zich bevindt. De gedachte hierachter is dat een dergelijk onderzoek de Veiligheidsraad van de VN zou kunnen dwingen te erkennen dat Irak inmiddels een groot deel van zijn massa-vernietigingswapens heeft ontmanteld. Dat zou dan de druk op de Raad verzwaren om de in 1990 ingestelde strafmaatregelen tegen Bagdad te versoepelen. De Veiligheidsraad heeft overigens uitgesproken dat zo'n onderzoek pas kan plaatshebben wanneer Bagdad de samenwerking met UNSCOM heeft hervat. Een woordvoerder van Annan zei gisteren dat de secretaris-generaal Tariq Aziz ook heeft duidelijk gemaakt dat Irak de eerste stap moet zetten.

Tariq Aziz zei echter het beloofde onderzoek niet te zien als toegeving van de zijde van de VN “in ruil waarvoor Irak concessies zou moeten doen”. “De Veiligheidsraad is hiertoe juridisch en moreel verplicht”, zei hij. Irak, dat al lange tijd volhoudt helemaal geen massa-vernietigingwapens meer te bezitten, eist garanties dat het “alomvattend onderzoek” zonder meer leidt tot intrekking van de sancties, waaronder met name een totaal handelsverbod. (AFP, AP)