In Spaarnwoude wil boswachter pistool

AMSTERDAM, 29 SEPT. Boswachters in het recreatiegebied Spaarnwoude tussen Haarlem en Amsterdam voelen zich zo onveilig dat ze zich willen bewapenen met een dienstpistool. Drugsdeals, afrekeningen en andere incidenten maken het werk in Spaarnwoude volgens de boswachters te gevaarlijk.

Het Recreactieschap Spaarnwoude heeft drie boswachters in dienst. Zij bewaken en beheren het gebied dat 2.750 hectare groot is. Veelal doen ze hun werk alleen. Het recreatieschap heeft naar aanleiding van de wens van de boswachters een commissie ingesteld die moet gaan beoordelen of er een noodzaak is voor het dragen van een dienstwapen. In de commissie zijn de politie, de korpsbeheerder en Vereniging Overleg van Natuurtoezichthouders vertegenwoordigd. Zij zullen binnen een half jaar een beslissing nemen. Daarna is nog toestemming vereist van justitie.

“Als het donker wordt, is het gebied ideaal voor criminelen die iets willen verhandelen of afhandelen”, zegt M. van Weijden van het recreatieschap. In het verleden zijn in het gebied met enige regelmaat lijken gevonden van personen die waren geliquideerd.

Onlangs diende voor het gerechtshof nog een rechtszaak waarbij een 24-jarige Amsterdammer vermoedelijk door vier mannen om het leven was gebracht. Ze hadden de man uit een Amsterdams café ontvoerd en hem meegenomen naar Spaarnwoude. Daar werd hij met twee kogels door het hoofd aangetroffen. Ook worden er wel eens auto's in brand gestoken die zijn gebruikt voor overvallen. Incidenten waarbij de boswachters echt in levensgevaar waren hebben zich volgens Van Weijden nog niet voorgedaan. “Maar het kan er echt gevaarlijk zijn”, verzekert ze.

De politie Kennemerland wil nog geen oordeel geven over de wens van de boswachters om de commissie niet voor de voeten te lopen.

Justitie heeft in het hele land een groot aantal jachtopzieners een vergunning gegeven voor het dragen van een wapen met het oog op het reguleren van de wildstand. Dat boswachters, die wel een opsporingsbevoegdheid hebben, een wapen dragen is niet gebruikelijk. In het Amsterdamse Bos hebben de beheerders een paar jaar geleden een wapenstok en een hond gekregen.