Herschikking bij componenten; Philips bouwt chipfabriek in Singapore

ROTTERDAM, 29 SEPT. Philips is bezig met een herschikking van belangen in de componentenindustrie. In Singapore bouwt het bedrijf een nieuwe fabriek voor chips, terwijl elders fabrieken voor condensatoren en weerstanden van de hand worden gedaan.

Vanochtend maakte het elektronicaconcern bekend samen met Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) en investeringsmaatschappij EDB 1,2 miljard dollar (ruim 2,1 miljard gulden) te steken in de bouw van de nieuwe productievestiging voor chips in Singapore. Philips krijgt 48 procent van het bedrijf, TSMC 32 procent en EBS neemt voor 20 procent deel in de joint venture. De bouw start begin volgend jaar. Binnen anderhalf jaar moet de productie kunnen beginnen om in 2003 op volle toeren te kunnen draaien.

Ondanks de huidige overcapaciteit op de chipmarkt denkt Philips dat het nu het moment is te investeren. Eind 2000 komt er volgens Philips grote vraag naar chips. “De joint venture is een zorgvuldig doordachte langetermijninvestering”, aldus A. van der Poel, directievoorzitter van Philips Semiconductors. Als gevolg van de eigendomsverhoudingen is 60 procent van de productiecapaciteit voor Philips. TSMC mag 40 procent van de fabriek gebruiken.

Intussen bevestigde Philips vanochtend dat het van plan is twaalf fabrieken van het bedrijfsonderdeel Passieve Componenten te verkopen aan de Britse investeringsmaatschappij Compass Partners International (CPI). Al langer ging het gerucht dat het Nederlandse concern van de vestigingen af wil. Philips wil zich meer richten op digitale componenten die veel toepassing vinden in consumentenelektronica. Bij de fabrieken werken in de wereld zo'n 5.000 mensen, in Oostenrijk, België, Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, India, Groot-Brittannië, Taiwan en Nederland, met een totale omzet van bijna een miljard gulden. In Nederland gaat het om ongeveer vierhonderd werknemers in Zwolle en Roermond en twee kantoorafdelingen in Eindhoven. CPI is een jonge investeringsmaatschapij waarin banken, pensioenfondsen en particuliere investeerders deelnemen. Door de verkoop zouden geen banen verloren gaan. Hoeveel geld met de transactie is gemoeid wil Philips niet zeggen.

De vakbond FNV Bondgenoten zal een verkoop aan een investeringsmaatschappij beoordelen op het effect voor de werkgelegenheid op langere termijn. “Wij zullen kijken waar de werkgelegenheid het best mee gediend is. Een baan bij Philips is wel belangrijk, maar niet heilig”, aldus vakbondsbestuurder K. Benders.

Banen verdwijnen er wel in Oss. Philips schrapt in de vestiging tachtig van de ongeveer 900 arbeidsplaatsen. De reorganisatie is nodig omdat er steeds minder vraag is naar een bepaald type starter voor spaarlampen, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Philips Bedrijven. Philips gaat er vooralsnog van uit dat gedwongen ontslagen niet nodig zijn.