Groeiende vraag naar exclusieve broodsoort

WAGENINGEN, 29 SEPT. Tientallen jaren hebben bakkers gewerkt aan technieken om mooie, kaarsrechte, glanzende broden te bakken en nu laten ze het brood ineens barsten. “Brood hoeft er niet meer zo mooi strak uit te zien. Er is veel interesse voor het ouderwetse, wildgebakken brood”, meldt het Nederlands Bakkerij Centrum.

Tijdens de Week van Brood (van 3 tot en met 10 oktober) vragen de warme bakkers extra aandacht voor de wedergeboorte van het 'oerbrood'. Het valt op omdat het aan de bovenkant is opengescheurd. Door het losser rollen van het deeg heeft het brood ook veel gaten en gaatjes. Omdat in het deeg flink wat roggebloem zit is het brood zwaarder en malser.

Het maken van dit soort brood vereist bakkunst. “Juist daarmee willen ambachtelijke bakkers zich onderscheiden van industriële broodproducenten”, verklaart G. Caniëls van het Voorlichtingsbureau Brood, onderdeel van het Nederlands Bakkerij Centrum.

Nederlanders kopen vooral in het weekeinde ambachtelijk gebakken brood. De warme bakkers halen daardoor zo'n 40 procent van hun weekomzet op zaterdag. “In het weekeinde eten we exclusief brood en het brood voor de rest van de week kopen we meestal in een supermarkt”, legt Caniëls uit. Nederland telt nu 2800 bakkersbedrijven met samen 4400 filialen. Daar horen ook de ambachtelijke bakkers in supermarkten bij. Samen zijn ze goed voor 40 procent van de broodproductie. De rest van het brood komt uit de fabriek en gaat vooral in de 6000 supermarkten over de toonbank. (ANP)