Goldman Sachs stelt beursgang uit

NEW YORK, 29 SEPT. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft besloten de beursgang die voor dit najaar was voorzien, af te gelasten. Het besluit is genomen “gezien de grillige situatie op de financiële markten en de uitzonderlijk negatieve gevolgen daarvan op de sector financiële dienstverlening”.

Vice-voorzitter van de Raad van Bestuur J.S. Corzine zei dat ook de problemen bij het hedgefund LTCM, eind vorige week, een rol hebben gespeeld bij het besluit. Goldman Sach heeft het speculatieve beleggingfonds ondersteund met een financiële injectie van 300 miljoen dollar.

Vorige week meldde de bank een 27 procent lagere winst in het derde kwartaal vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De resultaten over het vierde kwartaal zullen “scherp lager” zijn dan vorig jaar, zo verwacht de bank.

Als de marktsitutie verbetert, neemt Goldman Sachs wellicht opnieuw een besluit over een beursgang. In juni stemden de vennoten van de zakenbank in met het plan van de directie om 10 à 15 procent in de aandelen te verkopen.

Het zou de grootste beursgang in de Verenigde Staten tot nu toe zijn geweest, met een opbrengst van tussen de 3 en de 4,5 miljard dollar.

Goldman Sachs heeft al eerder plannen gehad voor een beursnotering, maar de afgelopen twintig jaar strandden die plannen nu zeven maal. De voorlaatste keer was in 1996.

De 129 jaar oude instelling is de enige in haar sector die geen beursnotering heeft. (AFP, KRF)