Gevecht om KBB

In oktober 1996 verkocht Vendex zijn belang van 36 procent in KBB voor 118 gulden per aandeel, nadat jarenlange pogingen van Vendex om tot nauwere samenwerking te komen op niets uitliepen.

Op 9 februari van dit jaar maakten KBB en Vendex bekend dat ze gaan 'fuseren op basis van gelijkwaardigheid'. Vendex bood 145 gulden per aandeel KBB (waar inmiddels 2 gulden dividend van moet worden afgetrokken). Topman J.M. Hessels van Vendex zei bij de bekendmaking: “Ik leg er geen cent bij.” De bedrijven tekenden een 'fusieprotocol'. De aandelenkoers steeg van 128 naar 141,60 gulden.

Op 3 april werd de voorgenomen fusie aangemeld bij de Europese mededingingsautoriteiten.

Op 25 mei kondigt Vendex aan dat de supermarkten van het concern zullen fuseren met De Boer Unigro, een fusie die volgende maand wordt afgerond.

Op 26 mei wordt de beoordeling van de Vendex-KBB fusie, op verzoek van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, doorverwezen vanuit Brussel naar de net opgerichte Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Die zal uiterlijk op 7 oktober de tweede fase van zijn onderzoek afronden.

Na eventuele goedkeuring door de NMA, zullen Vendex en KBB een fusiememorandum opstellen. Daarna moeten, eerst bij KBB, dan bij Vendex, de aandeelhouders de plannen goedkeuren.

Op 28 september maakt WE International, eigenaar van de Hij- en Zij-winkels, bekend een bod op KBB te willen uitbrengen van 160 tot 165 gulden per aandeel.