Flying High!

Airplane (Jim Abrahams, David en Jerry Zucker, 1980, VS), BBC1, 23.35-0.55u.

Humor is een beroep. En in het geval van Jim Abraham en David en Jerry Zucker mag je zelfs zeggen: humor is monnikenwerk. Het trio bouwt al jaren aan een encyclopedisch oeuvre over de lach.

Ze hebben Police Squad gemaakt voor televisie, en de Naked Gun-versies ervan voor de bioscoop. Vanavond zendt de BBC een oudje van hen uit: Flying High, ook wel bekend als Airplane! Deze film geeft een uitstekende indruk van hun werkwijze: iedere grap wordt gemaakt.

Denk je eens in. Iedere grap maken. Loop maar eens van je huis naar de winkel en bedenk bij elke passant, bij elke situatie een grap. Het leven zou zich razendsnel vertakken en vermenigvuldigen tot een absurditeitenzee en schaterbergen. Zo filmen de Zuckers en Abrahams.

Flying High gaat over een neurotische oorlogsvlieger (grap: hij heeft een drankprobleem, hij gooit de inhoud van elk glas tegen zijn gezicht in plaats van in zijn mond) die een vliegtuig (grap: voor de start opent een mecanicien de motorkap, als was het een auto, en checkt de oliepeilstok) aan de grond moet zetten omdat de hele bemanning (grap: de copiloot wordt gespeeld door de destijds beroemdste basketballer Kareem Abdul Jabbar, die onder zijn pilotenbloes-met-das shorts, kniebeschermers en sneakers blijkt te dragen) doodziek is geworden door het eten van vis (grap: terwijl ze uit de cockpit worden gedragen meldt de stewardess dat er niks aan de hand is en, o ja, of iemand toevallig een vliegtuig kan besturen?).

Abrahams en de Zuckers nemen hun taak serieus. Zowel de flauwste als de leukste grappen worden gemaakt. Zowel visuele grappen als woordspelingen ('Er is nieuws van het ziekenhuis.' 'Wat is het?' 'Een groot gebouw waar mensen worden verpleegd, maar dat doet er nu niet toe.'). Pastiches en actuele verwijzingen.

Alles in dienst van het ene ideaal, lijkt het: de definitieve collectie te maken van grappen uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Een mooi streven. En er valt heel wat te lachen.

    • Bas Blokker