Europese Unie

De laatste weken adverteert het Nederlands-Belgische Fortis, ook in NRC Handelsblad (o.a. 18 september), regelmatig met een kaart van Europa. Op deze kaart is een aantal landen ingekleurd en zijn van de rest van Europa slechts landsgrenzen aangegeven. In het onderschrift wordt gewag gemaakt van 'de verenigde staten van Europa'.

Indien Fortis hiermee, en met de ingekleurde landen, de Europese Unie bedoelt, lijkt het mij erg voorbarig om Noorwegen, Zwitserland en Malta in te kleuren. Ook het eiland Man in de Ierse Zee is geen onderdeel van de EU omdat het niet tot het Verenigd Koninkrijk behoort.

Als Fortis iets anders wil aangeven dan de Europese Unie, is er nog steeds een hoop mis met de kaart. Waarom hebben alle ingekleurde landen hoofdsteden behalve Finland en Luxemburg? Daarnaast bestaat Joegoslavië nog binnen de grenzen van voor 1990 en is Albanië voor het gemak opgeheven. Estland is kennelijk door Rusland ingelijfd en Litouwen heeft zich ontfermd over Kaliningrad. Fortis mag dan verstand hebben van financiële zaken, van geografie en politiek blijkbaar een stuk minder.

    • Daniel A. van der Ree