DSM koopt licentie voor gen-preparaten

DSM Biologics, een onderdeel van chemieconcern DSM, heeft de licentie verworven om DNA-plasmiden en lipide DNA-complexen voor de gentherapie-industrie te produceren en verkopen.

Voorlopig experimenteert de farmaceutische industrie alleen nog maar met deze nieuwe geneesmiddelen, maar DSM verwacht dat de markt ervoor in de toekomst fors zal groeien. Een woordvoerder van DSM kan niet vertellen met welke geneesmiddelen voor welke concrete kwalen wordt geëxperimenteerd, omdat deze onderzoeken doorgaans geheim zijn. Wel is duidelijk dat met de Megabios/DSM-methode tot nu toe geneesmiddelen ten behoeve van onderzoek zijn gemaakt voor de grote producent Glaxo Wellcome en voor de Universiteit van Colorado in de VS. Plasmiden zijn cirkelvormige stukjes DNA met een therapeutisch gen, die tevens instructies bevatten die de activiteit van dit genezende stukje erfelijk materiaal regelt. DSM Biologics (voorheen Gist-Brocades/Bio-Intermediar) kocht de licentie van het Amerikaanse biotechnologische bedrijf Megabios op voorwaarde dat beide ondernemingen de winst uit verkoop gaan delen. Voorlopig gaat DSM de nieuwe technologie alleen toepassen in haar vestiging in het Canadese Montreal.