Drugssmokkelaar Van Dam vrij door gratie van India

NEW DELHI, 29 SEPT. De Nederlander Hans van Dam, die sinds zeven jaar vastzit in een gevangenis in de Zuid-Indiase stad Madras, heeft gratie gekregen. Daarmee heeft de Indiase regering positief gereageerd op een gratieverzoek dat eerder dit jaar werd ingediend door toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo.

De 46-jarige Van Dam is wegens hasjsmokkel veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en besmet met het HIV-virus. Deze besmetting liep hij vermoedelijk op in de Indiase gevangenis toen hij werd ingeënt tegen een aantal inheemse ziektes. Van Dam ligt nu met een open beenwond in een ziekenhuis in Madras.

De Indiase president Narayanan heeft het gratieverzoek om humanitaire redenen ingewilligd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken in New Delhi.

De woordvoerder van de Nederlandse ambassade in New Delhi kon vanochtend nog niet zeggen wanneer Van Dam naar Nederland terugkeert. “Er moet nog heel veel papierwerk worden verricht voordat de gratieverlening officieel is afgerond. Laten we dat eerst afwachten”, aldus de woordvoerder. “Uiteraard hopen we dat hij deze week in Nederland is, maar ik kan er geen zinnig woord over zeggen.” De Nederlandse consul in Bombay is naar Madras gevlogen om te proberen de vrijlating van Van Dam te bespoedigen.

Van Dam werd in 1991 aangehouden in het zuiden van India met één kilogram hasj in zijn bezit. Na zijn veroordeling werd hij verschillende keren ziek door de slechte omstandigheden waarin hij verkeerde. Van Dam leed onder meer aan ondervoeding. De omstandigheden zijn voor gevangenen in veel Indiase strafinrichtingen slecht. De meeste inrichtingen zijn overvol en de hygiënische toestand is naar westerse maatstaven bedroevend.

De zaak van Van Dam en enkele andere Nederlanders in buitenlandse gevangenissen werd in juni in de Tweede Kamer besproken na een televisiedocumentaire over de slechte omstandigheden en het vermeende gebrek aan hulp van de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland.

Minister Van Mierlo erkende tijdens dat debat dat de ambassades niet altijd genoeg tijd hebben om de Nederlandse gevangenen voldoende steun te geven, maar van een structureel falende begeleiding was ook weer geen sprake, zei hij tegen de Kamer. Van Dam kreeg overigens wel regelmatig bezoek van het Nederlandse consulaat in Bombay, aldus de woordvoerder van de ambassade.

Vijf weken geleden werd in Goa, aan de westkust van India, de Nederlander Wessel van Beelen veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar, de gebruikelijke straf in India voor het smokkelen van verdovende middelen. Van Beelen werd betrapt met 43 gram hasj, aldus de Nederlandse ambassade.