Detron wil aanbieders GSM masten laten delen

AMSTERDAM, 29 SEPT. Fel concurreren om de gunst van de mobiele beller en toch samen in een zendmast: volgens Detron moet het kunnen. Het bedrijf wil alle vijf aanbieders van mobiele telefonie zover krijgen dat ze hun ontvangstinstallaties in dezelfde kerktoren of mast plaatsen. Volgens Detron, dienstverlener op automatiseringsgebied, is het gedeelde gebruik van masten en veldjes een gat in de markt.

Vanaf morgen kent Nederland drie aanbieders van mobiele telefonie, als Telfort de strijd aanbindt met KPN Telecom en Libertel. Over een half jaar zijn dat er vijf, wanneer ook Dutchtone (France Télécom, ABN Amro en Rabobank) en Brucop (Tele Danmark en Belgacom) tot de markt toetreden. Alle maatschappijen willen een landelijk net aanleggen. Daartoe moeten ze op tal van plaatsen een plekje op een flatgebouw of kerktoren huren om hun antenne te plaatsen.

Het kan veel goedkoper, denkt directeur George Banken van Detron. In de Verenigde Staten is het al heel gebruikelijk dat één bedrijf locaties voor de antenne verzorgt en dat alle concurrenten dezelfde zendmast gebruiken. Dat kan volgens hem in Nederland ook. Zonder samenwerking hebben de vijf telecombedrijven ten minste 7.500 antenneplekken nodig. Detron denkt aan 3.000 plaatsen genoeg te hebben voor iedereen.

Het plan hangt nog op het geld. Detron, dat in België en Duitsland soortelijke plannen wil uitvoeren, heeft 250 miljoen gulden nodig. Een Amerikaanse zakenbank zou geïnteresseerd zijn, maar wil eerst zekerheid hebben over de interesse bij telefoonmaatschappijen. Die willen op hun beurt zeker weten dat Detron wel genoeg geld heeft om de plannen uit te voeren.

“Het is een kip-en-het-ei-kwestie”, aldus Banken. “Die investeringskracht krijgen we pas als we klanten hebben.” Dat nog geen enkele telecomaanbieder heeft toegehapt, komt volgens Banken omdat het initiatief net nieuw is. Pas deze week gaat hij met alle bedrijven praten.

Detron Group (zo'n 2000 medewerkers) in Heeswijk-Dinther laat Rabo Securities momenteel de mogelijkheden onderzoeken voor notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. (ANP)