Blowen

Maarten Veeger schrijft in het artikel 'Wonderful Copenhagen' (NRC Handelsblad, 15 september) over de Kopenhaagse wijk Christiania dat er maar één regel is: geen foto's maken. En hij vraagt zich af of papa en mama niet mogen weten dat de kinderen in Christiania heerlijk zitten te blowen. Of dat de Denen niet tegen het flitslicht kunnen. Ik denk dat het fotoverbod (waar ik overigens niets van afwist) veroorzaakt wordt door nog iets veel ernstigers.

Toen ik namelijk een poos geleden met een paar vrienden de alternatieve wijk van Kopenhagen met een bezoek wilde vereren werd ik een illusie armer en een nare ervaring rijker. Bij het betreden van het Deense drugswalhalla wilde ik - in de stemming gekomen door het vrolijke wereldje van hippies en idealisten - een foto nemen van het pittoreske straatje waar allerhande alternatieve waar wordt aangeboden. Meteen werd ik agressief benaderd door drie gevaarlijk uitziende lieden die in niets, maar dan ook in niets deden denken aan de vrolijke bloemenkinderen waar de wijk zich zo op voorstaat.

Ze trokken het fototoestel uit mijn handen, gristen het rolletje eruit en wilden het toestel op de grond kapottrappen om vervolgens ditzelfde met mij te gaan doen. Ik kon escalatie voorkomen en gelukkig is het zover niet gekomen, maar kreeg de schrik van mijn leven, waar ik nog een paar dagen last van had. Opeens was een droom verstoord: namelijk dat van het ogenschijnlijk vriendelijke en progressieve Denemarken.

Later vertelden andere bezoekers ons dat de hele wijk Christiania wordt gecontroleerd door drugsdealers die onder geen beding in de publiciteit willen en zelfs niet in het fotoalbum van een Nederlandse toerist terecht willen komen. Dan moet je toch bijna wel bezwijken onder de terreur van je eigen angst.

Jammer dat ik toen mijn fotorolletje kwijt ben geraakt, want ik had net foto's gemaakt van de Deense koningin die spontaan langs kwam rijden in het centrum van Kopenhagen. Gelukkig hebben ze daar in Kopenhagen wel een hele leuke koningin en dat maakte veel goed.

    • Wilfred Ploeg