Bedrijf brandt af, brandweer weigert hulp particulier

ZOETERMEER, 29 SEPT. De Zoetermeerse brandweer heeft gisteren “volgens de regels” de hulp geweigerd van een particulier brandweerbedrijf dat wilde helpen bij de bestrijding van een brand in een bedrijf voor bouwmaterialen.

Het bedrijf brandde uiteindelijk volledig af. De schade bedraagt ongeveer een miljoen gulden. Omstreeks zes uur gisteravond brak de brand uit in een gebouw van het Bouwhof aan de Bleiswijkseweg, op enkele honderden meters afstand van het particuliere bedrijf Fire, First Aid & Security Support. M.A. Brinckman, directeur van dit centrum voor brandweeropleidingen, bood kort na het uitbreken van de brand de inmiddels aanwezige Zoetermeerse brandweer aan zijn schuimblusapparatuur in te zetten. De hulp werd geweigerd en Brinckman werd naar eigen zeggen door de politie gesommeerd het terrein te verlaten.

Oud-brandweerman Brinckman: “Ik zie dat er brand is vlakbij mijn bedrijf. Ik ken die eigenaar heel goed en dus bied ik mijn hulp aan. Het ging mij helemaal niet om geld, maar om de mensen in nood. Toen ik er aankwam, kwamen de vlammen nog niet uit het dak, maar uiteindelijk is dus alles afgebrand. Als ze mijn apparatuur hadden gebruikt dan was de schade veel beperkter geweest.”

Volgens een woordvoerder van de Zoetermeerse brandweer werd “volgens de regels gehandeld” toen de hulp werd afgeslagen. “Die meneer heeft een commercieel bedrijf en heeft al heel vaak geprobeerd om bij branden betrokken te worden. Dat willen we niet en bovendien hebben we zijn hulp niet nodig. Wij moeten ons houden aan de procedures en daarin past geen commercieel bedrijf”, aldus de woordvoerder.

De brand bleek snel om zich heen te grijpen en uiteindelijk werd de hulp ingeroepen van de korpsen uit Pijnacker en Den Haag. Toen die arriveerden, was het bedrijf niet meer te redden. Volgens de Zoetermeerse brandweer zou het gebouw ook zijn afgebrand als hulp van het particuliere brandweerbedrijf was aanvaard. Naar de oorzaak van de brand wordt een onderzoek ingesteld.