Autopyromaan houdt Brabantse Cuijk uit de slaap

Een kleine 240 auto's in zeven gemeenten werden de afgelopen jaren in brand gestoken. De teller in Cuijk staat op 33 en de politie tast nog altijd in het duister. Gaat het om een criminele trend?

CUIJK, 29 SEPT. De blauwe, elf jaar oude Suzuki Alto van Harry en Pieternella Geurts is uitgebrand. Met achttien te bezoeken kinderen uit twee huwelijken en een AOW'tje is een nieuwe auto hard nodig, maar moeilijk aan te schaffen. “Het was een fijn wagentje. En nu kan ik niets meer, want ik ben slecht ter been”, zegt Harry (77). “Nu kunnen we niets meer, want hij is slecht ter been”, voegt Pieternella (81) er aan toe.

“Er is een pyromaan aan het werk in Cuijk”, weet de bewoonster van de Veldweg 41. Ze woont vlakbij de familie Geurts. Haar Opel Astra werd in de fik gestoken, de klimop rond haar Hans en Grietje-huisje verdween en de muren zijn nog zwartgeblakerd. Op een steenworp afstand ging ook de Opel Kadett van Piet van den Hoek in vlammen op. “Nee, ik ben niet verzekerd. Je staat er niet bij stil hé, dat zoiets kan gebeuren.”

De afgelopen maanden werden maar liefst 33 auto's in Cuijk (Noord-Brabant) in brand gestoken. Het geeft “onrust”, volgens burgemeester H. J. Hendriksen. “Hoe dat gesust kan worden weet ik ook niet.” Bewoners van de gemeente zeggen slecht te slapen, al heeft het volgens hen weinig zin om 's nachts de wacht te houden. “De Nissan Sunny van mijn vriendin brandde tot op de velgen af en tegenover mijn moeder is een paar dagen geleden ook nog een auto aangestoken. Ik ben bang, bang, bang”, zegt Marie-Anne Koolen.

De politie heeft geen enkel aanknopingspunt. “We zitten met de handen in ons haar”, zegt een woorvoerder. “En mensen verwachten terecht actie.” Probleem voor de politie: de 'aanslagen' lijken volkomen willekeurig. Niet één type auto, niet alle branden in één wijk. Alleen de methode is meestal hetzelfde: de pyromaan steekt aanmaakblokjes in de grille van de auto. “Misschien houdt hij van barbecuen”, denkt de burgemeester. Het hele bureau is bezig met het onderzoek. Maar vooralsnog leidde al het speurwerk, het surveilleren en het volgen van mogelijke daders tot helemaal niets. De enige hoop: een gouden tip of een toevalstreffer.

De politie heeft wel contact opgenomen met andere korpsen. Want auto's in brand steken lijkt een landelijke trend te zijn. “Daar moet je voorzichtig mee zijn, maar ik kan het eigenlijk niet meer ontkennen”, zegt burgemeester Hendriksen. De lijst is daarvoor te lang: in de afgelopen drie jaar werden onder meer in Schagen (70), De Bildt (27), Enschede (17), Zevenaar (12), Gorcum (14) en Hengelo (65) systematisch auto's aangestoken. Soms werd de dader gepakt, soms niet. Vaak werden de auto's op dezelfde manier als in Cuijk in brand gezet.

Die methode maakt het vangen van de dader nogal moeilijk. Het vuur smeult eerst een kwartier tot een half uur, pas daarna gaat de auto echt goed in brand. De pyro-maan heeft dus alle tijd om zich uit de voeten te maken.

Vorig weekeinde kon de dader in Cuijk op die manier een spoor van vijf uitgebrande auto's in een straal van tweehonderd meter achterlaten.

Aan de bar van café De Groene Lantaern zitten zes mannen bier te drinken en zware Van Nelle te roken. Aan de muur hangen schemerlampjes met groen gekante kapjes, een nephert en Anton Piek-prentjes. “Of ik mij zorgen maak? Die gast moet zich zorgen maken dat ik hem niet tegenkom”, zegt een stamgast. Van de politie wordt niet veel verwacht: “Die fietsen in zo'n uniform rond en hopen dan iemand te pakken. Kansloos.”

Burgemeester Hendriksen vindt het allemaal “héél erg vervelend” en overweegt de bewoners aan te sporen met meer tips te komen. “We doen alles wat we kunnen. En je kunt wel zeggen 'zet uw auto in de garage', maar op mensen die geen garage hebben komt dat toch een beetje vreemd over.”

    • Yasha Lange