Wouda wil records snel terug

Terwijl bij de Australische kortebaankampioenschappen in Perth de afgelopen dagen het ene na het ene wereldrecord sneuvelde, hield zwemmer Marcel Wouda zich bezig met “iets van een geheel andere orde”. Zaterdag stond in het teken van de eerste editie van de 'Marcel Wouda-fandag'. De meest gestelde vraag in Eindhoven van de naar schatting 150 aanwezigen, onder wie ruim honderd kinderen: “Marcel, wanneer krijg je je record terug?”

Voor die vraag was alle reden, omdat de 26-jarige wereldkampioen (200 meter wissel) donderdag zijn wereldrecord (4.05,41) op de 400 meter wisselslag moest afstaan aan Matthew Dunn. Gisteren verbeterde Grant Hackett de mondiale toptijd op de 1.500 meter met liefst zeven seconden tot 14.19,55.

Hoe kijk jij aan tegen de prestaties die in Perth zijn neergezet?

Wouda: “Laat ik voorop stellen dat het hele mooie tijden zijn, maar daarmee is meteen ook alles gezegd. Verbaasd ben ik niet, want die Australiërs hebben hier duidelijk naar toe gewerkt. Onder de indruk ben ik niet. Wij Nederlanders kunnen dat namelijk ook.”

Ian Thorpe verbeterde vrijdag het wereldrecord op de 400 meter vrije slag. Hij is pas 15 jaar. Hoe verklaar jij een dergelijke prestatie van iemand van die leeftijd?

“Die jongen is zijn tijd ver vooruit. Maar laat ik een wedervraag stellen: staat hij er over pak 'm beet vijf jaar ook nog? Dat laatste weet ik zo zeker nog niet.”

Teleurgesteld dat je jouw wereldrecord kwijt bent?

“Nee, omdat ik weet dat dat record binnenkort weer in mijn bezit is. Niets ten nadele van Dunn, maar ik ben een hele talentvolle zwemmer en afgaande op mijn vorige races ben ik staat om die 4.04,24 te verbeteren.”

Wanneer gaat dat gebeuren?

“De Europese kampioenschappen kortebaan, eind dit jaar in Sheffield, is daarvoor de aangewezen plaats. Vrijdag vertrek ik voor een eerste hoogtestage naar Amerika. Daarna maak ik in Italië na lange tijd mijn rentree. Ik heb er alle vertrouwen in.”