VS evacueren krijgsheer

MONROVIA, 28 SEPT. De regering van Liberia heeft dit weekeinde bekendgemaakt dat de gewezen krijgsheer Roosevelt Johnson, die op 19 september zijn toevlucht nam in de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Monrovia, vrijdag met toestemming van president Charles Taylor is overgebracht naar Sierra Leone, op doorreis naar Ghana. Een dag nadat Jonhson per Amerikaanse legerhelikopter was geëvacueerd, liet Taylor weten dat “onze betrekkingen met de Verenigde Staten belangrijker zijn dan Roosevelt Johnson”, zijn oude rivaal uit de burgeroorlog die van 1989 tot 1996 woedde in Liberia.

Volgens een woordvoerder van ECOMOG, het West-Afrikaanse vredesleger dat is gestationeerd in Liberia en Sierra Leone, blijft Johnson in Ghana terwijl Liberia en de VS onderling uitmaken wat er met hem zal gebeuren. (AFP, AP)