Vier orkanen tegelijk actief boven oceaan

ROTTERDAM, 28 SEPT .Afgelopen zaterdag raasden voor het eerst sinds 1892 vier orkanen tegelijkertijd over de Atlantische Oceaan. Georges, Ivan, Jeanne en Karl spookten boven zee rond met windsnelheden boven kracht 12.

In de loop van zaterdag en zondag verloren Ivan en Karl veel kracht en raakten hun orkaanstatus kwijt. Het restant van Ivan, ontstaan voor de Afrikaanse kust en met een bocht rechtsom naar Zuid-Europa getrokken, bracht gisteren bakken regen in Portugal. Op veel plaatsen viel 60 millimeter. Vandaag krijgt Spanje de rest van de buien. De tot een storm afgezwakte Karl trekt bovenlangs de Azoren naar Noord-Frankrijk, bezorgt Nederland misschien buien, maar zeker een aanwakkerende noordoosten wind die vanaf woensdag voor koud weer zorgt.

Jeanne draait inmiddels achter Karl aan richting Europa, heeft nu nog windsnelheden van 120 kilometer per uur, maar zal afzwakken tot een windkracht beneden de 100 km/u. Meer dan harde wind en regen zal zij niet brengen wanneer ze als depressie Europa aandoet. De orkaan Georges zal, als hij eenmaal het vasteland van de VS heeft bereikt, snel in kracht afnemen. Om op kracht te blijven of aan kracht te winnen, moeten orkanen boven zeewater van minstens 26 graden Celsius verblijven.