Van der Valk onder KLM-prijs

ROTTERDAM, 28 SEPT. Horecaconcern Van der Valk gaat met de Belgische luchtvaartmaatschappij Sobel Air vanuit Brussel vluchten uitvoeren op de Nederlanse Antillen. De vluchten zijn in eerste instantie bedoeld voor het vervoer van gasten naar de Van der Valk-hotels op Curaçao en Bonaire. Daar logeren wekelijks 200 tot 300 mensen. Daarnaast zijn ook losse tickets verkrijgbaar.

Van der Valk komt met de eigen vluchten omdat het bedrijf geen overeenstemming kon bereiken met de KLM, die vanuit Amsterdam het monopolie op vluchten naar de Antillen heeft. De KLM bood Van der Valk in een nieuw contract met het horecabedrijf 200 stoelen per week aan, wat te weinig was om alle hotelgasten van Van der Valk te vervoeren. Ook hield de KLM de prijs van de tickets kunstmatig hoog. Van der Valk spande een kort geding aan tegen de KLM dat het verloor.

De laagste prijs voor een ticket bij Van der Valk gaat 999 gulden bedragen voor een retourbiljet, minstens driehonderd gulden goedkoper dan de KLM.

De monopoliepositie van de KLM op de Antillen is echter ook een doorn in het oog van de regering van de eilanden. De Antillen vinden de KLM-tickets veel te duur. Minister van Verkeer op de Antillen, M. Adriaens, verwacht op korte termijn een oplossing voor het al jaren slepende conclict over vluchten naar de Antillen.

“Over een paar maanden kunnen we eruit zijn”, zei hij enkele weken geleden tijdens een werkbezoek aan Amsterdam.