Utrecht schrikt van omvang voetbalrellen

ROTTERDAM, 28 SEPT. Voorzitter Hans Herremans van FC Utrecht heeft vanmorgen geschokt gereageerd op de voetbalrellen van gisteravond bij stadion Nieuw-Galgenwaard. Ongeveer achthonderd Utrechtse fans waren woedend na de 3-0 thuisnederlaag tegen FC Twente. “We hielden tot dusverre rekening met twintig raddraaiers. Blijkbaar is het aantal zogenaamde meelopers erg groot. We moeten ons supportersbeleid aanpassen”, zegt Herremans.

De Utrechtse voorzitter was zelf niet aanwezig bij de ongeregeldheden, waarbij een supporter van FC Twente met ernstig hoofdletsel in het ziekenhuis belandde en twee agenten met lichte verwondingen na behandeling uit het ziekenhuis werden ontslagen. . “Gaat het om een man of twintig, dan kun je als bestuurder nog wat uitrichten. Nu hadden tachtig agenten hun handen vol aan die stenengooiers. Voordat je het weet krijg je een fiets tegen je hoofd geslingerd. Nou, dank je feestelijk.”

Herremans vergadert vanavond met de overige bestuursleden over maatregelen tegen de vandalen. De Utrechtse politie hoopt met behulp van videobeelden de schuldigen aan te wijzen. De hooligans beschadigden tientallen voertuigen en trokken verkeersborden en lantaarnpalen omver. Herremans spreekt van “een onverwachte kentering in het supportersgedrag”. Hij overweegt de supportersclub een brief te sturen, waarin hij zijn ongenoegen kenbaar maakt.

Volgens Herremans moeten de fans leren leven met een bescheiden rol van FC Utrecht in de eredivisie. “De verwachtingen waren misschien te hooggespannen. We zijn nu weer een grauwe middenmoter en dat is zeker niet beneden onze stand.” Herremans is vooral teleurgesteld, omdat FC Utrecht de laatste jaren gevrijwaard bleef van vandalisme. “We kwamen niet meer in het linker rijtje voor. Nu staan we weer op de kaart.”

Burgemeester Ivo Opstelten van de gemeente Utrecht reageerde ook geschrokken op de ongeregeldheden. Hij heeft vandaag overleg met politie en justitie ingelast. Opstelten overweegt extra maatregelen. “Zo zouden we het alcoholverbod, dat vorig jaar voor wedstrijden zonder risicofactor werd opgeheven, weer kunnen invoeren . Ook het spelen van avondwedstrijden staat ter discussie.”