Turkije nader tot Irak

ANKARA, 28 SEPT. Turkije knoopt na zes jaar weer diplomatieke relaties met het buurland Irak aan op het niveau van ambassadeur. Daarmee protesteert Ankara tegen de eerder deze maand onder auspiciën van de Verenigde Staten overeengekomen vredesregeling tussen de Iraaks-Koerdische partijen in Noord-Irak.

In Washington werd afgesproken dat de macht in de regio tussen de twee grootste Koerdische partijen wordt gedeeld. Midden volgend jaar worden verkiezingen gehouden voor een regionale assemblée. Maar Ankara vreest dat die uiteindelijk leiden tot een onafhankelijk Iraaks Koerdistan, wat de strijd voor onafhankelijkheid onder de Turkse Koerden nieuw leven zou kunnen inblazen.

Turkije heeft er geen vertrouwen in dat de Koerdische fracties nu wel in staat zijn - zoals in de VS werd vastgelegd - om de Turks-Koerdische, separatistische PKK uit de regio te verdrijven. De nieuwe afspraken verhinderen het Turkse leger evenwel om nog grensoverschrijdende operaties uit te voeren. Om zijn invloed in de regio te verstevigen opteert Turkije voorts voor een grotere deelname van de Turkmeense minderheid in het openbare leven in de Koerdische enclave.