Toneelstuk blijkt van Shakespeare

LONDEN, 28 SEPT. Een 400 jaar oud toneelstuk met koning Edward III als hoofdpersoon is officieel toegekend aan William Shakespeare. Dit heeft het tijdschrift Arden bepaald, meldt het Britse blad The Sunday Times.

De toekenning van het stuk, dat tot nu toe aan een onbekende schrijver werd toegekend, is gebeurd op grond van een semantische analyse. Deze analyse, die werd uitgevoerd met een Amerikaanse computer, stelde 'aanzienlijke analogieeën vast tussen dit stuk en het andere werk van Shaksepeare', aldus Richard Proudfoot, de hoofdredacteur van Arden.

Het tot nu toe aan een onbekende schrijver toegeschreven stuk moet een vroeg werk van Shakespeare zijn: het werd omstreeks 1594 geschreven. Volgens The Sunday Times had het stuk destijds geen succes en kon het niet de goedkeuring wegdragen van het toenmalige Engelse koningshuis. Koning Edward III (1312-1377) heeft enkele van de grootste overwinningen uit de Britse geschiedenis gehaald, zoals die op de Fransen in Sluys in 1340 en in Crecy in 1346. (AFP)