Telfort woensdag van start; Prijzenslag mobiel bellen is begonnen

AMSTERDAM, 28 SEPT. Overzichtelijke tarieven, geen langlopende contracten en geen problemen om tijdens piekuren via de mobiele telefoon verbinding te krijgen. Dat belooft het telecommunicatiebedrijf Telfort.

Telfort begint deze week in Nederland met mobiele telefoniediensten. Abonnees, vooralsnog alleen in de Randstad, kunnen vanaf woensdag via Telfort bellen. Volgens directeur K. van der Meulen van Telfort zal eind volgend jaar heel Nederland van dekking zijn voorzien.

Vorige week werd bekend dat Telfort eerder dan aangekondigd actief zou worden op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie. Aanvankelijk zou het dochterbedrijf van British Telecom en de Nederlandse Spoorwegen pas in november beginnen met mobiele telefonie. Telfort heeft echter haast, omdat er binnenkort nog twee aanbieders bijkomen. Dat zijn Brucop (eigendom van Belgacom en Tele Danmark) en Dutchtone (France Télécom, ABN Amro en Rabobank).

Met de reeds bestaande bedrijven van KPN en Libertel komt het totaal aantal aanbieders van mobiele telefonie straks op vijf. Deskundigen verwachten dat de Nederlandse markt slechts ruimte biedt voor maximaal vier aanbieders: waarschijnlijk zullen de bedrijven door felle prijsconcurrentie proberen elkaar van de markt te dringen.

Wat Telfort betreft is de prijzenslag al begonnen, zo bleek tijdens de officiële presentatie van het mobiele netwerk. Een pakket van Telfort - inclusief telefoon - wordt vanaf 249 gulden verkocht, zonder aansluitkosten. De exacte tarieven zal Telfort pas woensdag bekendmaken, maar volgens Van der Meulen liggen ze ongeveer 70 procent onder de piektarieven van de concurrenten KPN en Libertel.

Telfort hanteert maar één tarief: “Wij denken dat de consument de weg een beetje kwijt is met al die piek- en daltarieven”, aldus Van der Meulen. De verkoop loopt ook niet via gespecialiseerde serviceproviders, maar via winkels als Blokker, Marskramer en V&D. Volgens Van der Meulen zal in de toekomst ook de supermarkt mobiele telefoons verkopen.

Telecombedrijf Telfort wil de concurrentie met KPN niet beperken tot mobiele telefonie. Vanaf 1 januari 1999 begint Telfort in Nederland met eigen telefooncellen en eigen telecomwinkels. Sinds vorig jaar biedt het bedrijf vaste telefonie in Nederland, en concurreert Telfort met KPN op het gebied van internationale telefoongesprekken. Begin 1998 verwierf het bedrijf voor een bedrag van 545 miljoen gulden een licentie voor mobiele telefonie.

Telfort verwacht de komende jaren 3 tot 3,5 miljard gulden te investeren in de Nederlandse communicatiemarkt. In 2002, bij een omzet van 1,73 miljard gulden, moet het bedrijf voor het eerst uit de verliezen te zijn. De omzet in 1997 was 185 miljoen gulden.