Springsteen genomineerd voor Hall of Fame

CLEVELAND, 28 SEPT. Bruce Springsteen, Paul McCartney en Billy Joel zijn de bekendste van de popmusici die zijn genomineerd voor opname in 1999 in de Rock and Roll Hall of Fame, het pantheon van de popmuziek in Cleveland.

Andere genomineerden zijn de hardrock-groep Black Sabbath, de doo-wop-groepen The Flamingos en The Moonglows, de gospelgroep The Staple Singers, de popmusici Darlene Love, Gene Pitney en Dusty Springfield, soulzangers Solomon Burke en Curtis Mayfield, rock 'n' roll-pioniers Del Shannon en Ritchie Valens en het heropgerichte Steely Dan, een groep met nummers die worden gekenmerkt door ingewikkelde, 'intellectuele' teksten en jazz-invloeden. Van al deze artiesten is McCartney de enige die al in de Hall of Fame is opgenomen. Hij bevindt zich al als lid van The Beatles in het pantheon, maar is nu wegens zijn verdiensten als solo-artiest genomineerd voor opname.

De lijst van genomineerden voor opname in de Rock and Roll Hall of Fame wordt opgesteld door een comité van 31 personen, die worden aangewezen door de Stichting Rock and Roll Hall of Fame in New York. Vervolgens zullen 800 musici, producers, schrijvers, radiomakers en andere betrokkenen bij de popmuziekwereld bepalen welke vijf of zes artiesten zullen worden opgenomen. Voorwaarde voor opname in de Hall of Fame is dat het 25 jaar geleden is dat de uitverkorene zijn eerste plaat of geluidsdrager maakte en dat hij grote verdiensten voor de pomuziek heeft. (AP)