SPD wint ook verkiezingen in deelstaat Mecklenburg

SCHWERIN, 28 SEPT. Bij deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Voorpommeren, die gisteren tegelijkertijd met de Duitse bondsdagverkiezingen zijn gehouden, heeft de CDU fors verloren. De partij kreeg 30,2 procent van de stemmen en verloor daarmee 7,5 procent ten opzichte van het resultaat uit 1994.

De SPD is in de deelstaat de grootste partij geworden met 34,3 procent. De partij boekte 4,8 procent winst. De ex-communistische partij PDS is de derde partij geworden in Mecklenburg-Voorpommeren met 24,4 procent, 1,7 procent meer dan in 1994.

De extreem-rechtse partij DVU haalde de kiesdrempel niet in de deelstaat. De partij bleef steken op 2,7 procent van de stemmen. Eerder dit jaar haalde de DVU bij verkiezingen in Saksen-Anhalt ruim 12 procent van de stemmen. Gevreesd werd dat de partij in Mecklenburg een soortgelijk resultaat zou behalen. De leider van de DVU, Bruno Wetzel, schreef het “teleurstellende” resultaat van zijn partij toe aan de “ongelooflijke polarisatie” op landelijk niveau tussen de grote partijen over wie kanselier zou worden. Verder hekelde Wetzel de media, die een “lastercampagne” zouden hebben gevoerd tegen de partij, waardoor de DVU zetels in zowel het parlement van Mecklenburg als de Bondsdag “is onthouden”. Op landelijk niveau haalde de DVU zo'n twee procent van de stemmen. Ook de Groenen en de liberale FDP haalden in Mecklenburg de kiesdrempel niet. De opkomst was met 69,8 procent hoog.

De verslagen CDU-premier in Mecklenburg, Bernd Seite, feliciteerde zijn SPD-opponent met diens verkiezingsoverwinning. “Wij konden niet op tegen een landelijke trend”. SPD-leider Harald Ringstorff in Mecklenburg zei gesprekken te zullen aangaan met zowel de CDU als de PDS, die al heeft aangegeven niet onwelwillend te staan tegenover de vorming van een coalitie met de SPD. Ringstorff wees een mogelijke coalitie met de ex-communisten niet onmiddellijk van de hand, maar zei de resultaten van de gesprekken “te willen afwachten”. Op landelijk niveau stellen SPD-leiders zich betrekkelijk terughoudend op tegenover mogelijke coalities met de PDS, maar in de oostelijke deelstaten is de gereserveerdheid minder uitgesproken.

Bij gemeenteraadsverkiezingen in de deelstaat Brandenburg heeft de SPD de steun van ruim 60 procent van de kiezers gekregen. De populaire minister van Milieu van Brandenburg, Matthias Platzeck, is met 63,5 procent van de stemmen burgemeester van Potsdam geworden, de hoofdstad van de deelstaat.

Platzeck heeft zich onder meer intensief ingespannen de zwaar vervuilde rivier Oder schoon te krijgen. De kandidaat van de PDS voor Potsdam kreeg slechts 24 procent van de stemmen. De vertrekkende SPD-burgemeester van Potsdam was verwikkeld in een financieel schandaal. De SPD heeft ook gewonnen in Cottbus, Frankfurt aan de Oder en Brandenburg. In deze drie steden was tot nog toe de PDS de grote winnaar. (AP, Reuters)