SFOR arresteert Bosnisch-Servische oorlogsmisdadiger

DEN HAAG, 28 SEPT. Militairen van de NAVO-vredesmacht SFOR hebben zaterdag in de Noord-Bosnische stad Bosanski Šamac de 41-jarige Bosnische Serviër Stevan Todorovic aangehouden.

Een Westerse diplomaat, sprekend op basis van vertrouwelijkheid, zei gisteren dat SFOR met de arrestatie vooral de houding van de nieuwe, extreem-nationalistische president van de Bosnische Serviërs, Nikola Poplašen, test. De woordvoerder van de NAVO in Bosnië verwierp dit gisteren als “pure speculatie”.

Stevan Todorovic, alias Stiv, Stevo of Monstrum, wordt gezocht voor moord op één moslim en voor marteling en mishandeling van meerdere moslims. Ook zou hij twee gedetineerden gedwongen hebben tot seksuele handelingen in het openbaar, een praktijk die het tribunaal vervolgt als een vorm van verkrachting.

De voormalige werknemer van een bedrijfje in bamboemeubelen werd in april 1992 benoemd tot politiechef van het Noord-Bosnische stadje Bosanski Šamac toen de Serviërs de macht grepen in deze strategische belangrijke plaats. Hij speelde een belangrijke rol in de etnische zuiveringen in de lente en zomer van 1992, waarbij bijna alle Kroaten en moslims rond het stadje - bijna de helft van de 33.000 inwoners- met grof geweld werden verdreven.

Igor Pantelic, de raadsman van Todorovic, beweerde gisteren dat zijn cliënt is ontvoerd uit het toeristenoord Zlatibor in Joegoslavië. Pantelic verklaarde tegenover de zender BK Televisie dat Todorovic 's nachts door gemaskerde commando's van zijn bed werd gelicht, in een rubberboot de Drina, de grensrivier met Bosnië, werd overgezet en vandaar per helikopter naar de stad Tuzla werd gevlogen. Pantelic was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Met de aanhouding van Todorovic zijn vrijwel alle verdachten van het dossier 'Bosanski Šamac' aangehouden. Twee leiders van de toenmalige lokale Bosnisch-Servische strijdmacht, het zogeheten 'vierde detachement', zitten in het VN-Huis van Bewaring in Scheveningen. Een derde verdachte, de gehandicapte Milan Simic, verblijft op borgtocht in Bosanski Šamac.

De van massamoord verdachte Serviër Slobodan Miljkovic, alias Lugar, werd in augustus doodgeschoten in de Servische stad Kragujevac, waar hij emplooi had gevonden bij de lokale onderwereld. Hij had eerder in interviews beweerd dat de Servische autoriteiten, die hem tijdens de oorlog hadden geronseld als paramilitair, hem om het leven wilden brengen nu het oorlogstribunaal zijn uitlevering eiste. De enige voortvluchtige van 'Bosanski Šamac' is nu Blagoje Simic, die in maart 1992 de macht greep als burgemeester in oorlogstijd.