Selectie; tv

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De commissie Van Kemenade heeft het onderzoek naar de val van Srebrenica afgerond. Vandaag worden de resultaten bekend gemaakt. Een verslag. Verder: een live-verslag vanuit het Duitsland daags na de verkiezingen. Ned.2, 17.29-18.55u.

Netwerk. Vanuit Bonn reacties op de uitslag van de Duitse verkiezingsstrijd, gisteren. Verder een analyse van het spanningsgebied tussen het OM en de advocatuur. Mogen politieagenten, zoals bij de zaak Etienne U., getuigentraining ondergaan? Ned.1, 20.29-20.57u.

Here and now. Actualiteitenmagazine. Een groeiend aantal ex-militairen eist een schadevergoeding omdat ze last hebben van posttraumatische stress na hun dienst in Noord-Ierland, Bosnië en de Golf. Verder aandacht voor overgewicht. Steeds meer kinderen in Engeland hebben er last van. BBC1, 20.30-21.00u.

Nova. De uitzending is geheel gewijd aan het rapport Van Kemenade dat de val van Srebrenica heeft onderzocht. In de studio aanwezig zijn de opsteller van het rapport en de minister van Defensie, Frank de Grave. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Willem Wever. Jochem van Gelder beantwoordt vragen van kinderen. Vandaag wil Karlijn graag weten wat er achter de schermen van een popconcert gebeurt. Het tweetal neemt een kijkje bij het concert van de Spice Girls in het Arnhemse Gelredome. Dan gebeurt er iets waarvan Karlijn tot dan toe alleen maar kon dromen: een daadwerkelijke ontmoeting met haar idolen. Ned.1, 18.57-19.28u.

Local heroes. Reportageserie over onbekende uitvinders. Vandaag: William Sturgeon, de uitvinder van de elektromotor en Ernest Rutherford die de structuur van het atoom ontdekte. BBC2, 21.00-21.30u.

Kwesties. Reportageserie. Veel bejaarden hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat ze tijdens hun leven gespaard hebben en nu een pensioen krijgen, verzekert ze nog niet van een onbezorgde oude dag. In een Gentse volkswijk wonen bejaarden die kost wat kost zelfstandig willen blijven wonen. Sommigen moeten een beroep op elkaar en op de liefdadigheid doen om te kunnen overleven. Belg.2, 21.20-22.00u.

Maurice De Wilde: Vergelding en repressie. Documentaireserie over aanslagen en repressie tijdens en na WO II in België. De kleine landelijke gemeente Meensel-Kiezegem heeft een bijzonder hoge tol moeten betalen voor de aanslag op collaborateur Merckx. Het Veiligheidskorps van Robert Verbelen en de Duitse Sicherheitsdienst hebben hier na de aanslag een honderdtal mensen opgepakt, van wie sommigen zijn doodgeschoten of levend verbrand. De rest kwam terecht in de Duitse kampen. Slechts acht mensen keerden levend terug naar het dorpje. Belg.2, 22.35-00.20u.

Dokument. Documentaireserie van Claudia Tellegen over het oer-Hollandse familiebedrijf Verkade. Vandaag het slot. Na twintig jaar waarin nauwelijks sprake is geweest van productvernieuwing, gaan de chocoladeontwerpers aan de slag met een nieuwe fruitreep en een hartige knoflook 'Sultana'. Het personeel moet op cursus. Een aantal van hen vindt de cultuuromslag te snel gaan, maar de aandeelhouders zijn tevreden. Ned.1, 22.51-23.32u.

Omnibus. Documentaires over culturele onderwerpen. De kat heeft de hond verdrongen als meest populaire huisdier. Wat is de invloed van de kat op o.a. kunst, literatuur, mode, film en muziek? BBC1, 23.40-00.35u.

Breaking the rules. Reportageserie over een uitwisselingsproject van jonge criminelen uit Brixton en Belfast. Een groep blanke en zwarte jongeren uit Brixton zal worden geconfronteerd met een groep katholieken en protestanten uit Belfast. Door de zware bewaking en een compleet verbod op drugs en alcohol dreigt een aantal jongeren echter in opstand te komen. BBC2, 00.20-01.00u.

AMUSEMENT

Nieuwe Maandag. Live-talkshow over mensen in de media. Met vandaag onder andere een interview met Lex Harding, directeur van de Nederlandse muziekzender The Music Factory. Op zaterdag 3 oktober opent hij een Belgisch filiaal van het station. Verder een gesprek met de Amerikaanse acteur Michael Douglas, die in Frankrijk verbleef voor de promotie van zijn nieuwste film A Perfect Murder. Belg.1, 21.45-22.35u.

KUNST De avond van de korte film. Programma waarin de NPS-prijs voor de korte film centraal staat. Tevens wordt ook het Gouden Kalf voor de korte film uitgereikt. Presentatie: Philip Freriks. Zie ook TV-vooraf. Ned.3, 19.27-22.00u.

FILMS

Lágrimas negras (Zwarte tranen) (Sonia Herman Dolz, 1997, Nederland). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.18-0.38u.

.Hamlet (Franco Zeffirelli, 1990, VS). Shakespeare teruggebracht tot sprookjesproporties, wat een theatrale, niet baanbrekende maar wel aangename verfilming oplevert. Met mooie rollen van Mel Gibson (prachtig als de Deense prins), Glenn Close (koningin Gertrude, als een onverbeterlijke flirt) en Alan Bates (die Claudius tot een treffende hoogstaande proleet maakt). Duitsl.1, 0.55-3.05u., tweetalig.

Little Murders (Alan Arkin, 1971, VS). Jules Feiffer bewerkte zijn eigen toneelstuk voor regiedebuut van Arkin. Slome fotograaf Elliott Gould grijpt naar geweld wanneer zijn verknipte vrouw Marcia Rodd om het leven wordt gebracht. Een gitzwarte komedie over de grotestadshorror van New York City. Duitsl.2, 1.05-2.45u., nagesynchroniseerd.

The Spider/Earth vs the Spider (Bert I. Gordon, 1958, Engeland). Bordkartonnen griezelfilm over terreur van reuzenspin, van regisseur van wie wel gezegd is dat zijn affiches beter waren dan zijn films. BBC1, 1.40-2.55u.

Heinz im Mond (Robert A. Stemmie, 1934, Duitsland). Komedie waarin Heinz Rühmann per ongeluk met twee dames is verloofd. Dinsdag, Duitsl.1, 10.10-11.30u., zwart-wit.