Schakers moeten wachten; Speelzaal voor olympiade nog niet gereed

ROTTERDAM, 28 SEPT. De deelnemers aan de 33ste schaakolympiade in Elista moeten nog even wachten voor ze aan hun partijen kunnen beginnen. De speelzaal in de hoofdstad van Kalmukkië was nog niet gereed, waardoor de eerste ronde pas morgen wordt gespeeld. Het toernooi, dat gisteren had moeten beginnen, is door de onverwachte ontwikkelingen ingekort van veertien tot dertien ronden. Er nemen 118 landen deel in Kalmukkië.

Al maandenlang wordt met man en macht gewerkt aan het revolutionaire schaakpaleis van de even excentrieke als omstreden FIDE-president Kirsan Iljoemzjinov. Hij is pas 36 jaar, maar regeert zowel een land (Kalmukkië) als de wereldschaakbond. Iljoemzjinov is schatrijk en heeft als hobby schaken. Het was een droom van hem de Olympiade, het grootste schaakevenement ter wereld, naar zijn land te halen.

Inmiddels zijn diverse schaakteams uit de gehele wereld in het arme Elista aangekomen, maar schaken was er nog niet bij. Officieel luidde de lezing van FIDE-afgevaardigde Makropoulos: “Door de financiële crisis die Rusland sinds half augustus heeft getroffen, is er een onvermijdelijke vertraging opgetreden in de bouw van het schaakpaleis.”

Al geruime tijd circuleerden geruchten dat de speelzaal in Elista nooit op tijd klaar kon zijn. Verschillende ooggetuigen, ook uit Nederland, hadden dit bevestigd. Tijdens de opening van de Olympiade op zaterdag werd hardop over uitstel gespeculeerd, ook omdat een vliegtuig uit Parijs, met aan boord een aantal kansrijke teams, ernstige vertraging had opgelopen.

Jan Timman, kopman van de Nederlandse ploeg en tevens voorzitter van de spelerscommissie van de FIDE, accepteerde de beslissing tot uitstel gelaten. “We zijn hier gekomen om te schaken, maar we zullen ons bij deze beslissing moeten neerleggen.”

De Nederlandse equipe is inmiddels aangekomen in 'Chess City', zoals Iljoemzjinov zijn schaakstad noemt. Zij zullen de komende twee dagen de tijd moeten doden met snelschaken en voor de rest moeten afwachten. Als de speelzaal ook morgen nog niet klaar is, zal op verschillende locaties in Elista worden gespeeld, wat op grote praktische bezwaren stuit.