Ronald de Boer bezorgt Ajax kleine opleving

ROTTERDAM, 28 SEPT. Ronald de Boer heeft Ajax gisteren aan drie punten geholpen in de thuiswedstrijd tegen NAC. Hij maakte halverwege de tweede helft de enige treffer in de Arena. Ajax had sinds de terugkeer van de gebroeders De Boer nog geen wedstrijd gewonnen. Woensdag speelt de Amsterdamse landskampioen op eigen veld tegen Porto.

Ajax herstelde zich enigszins van de blamerende nederlaag tegen Fortuna, dat woensdag in Sittard met 1-0 had gewonnen. Een deel van de harde supporterskern van de F-side was gisteren uit protest thuisgebleven. Gezien het matige spel van de thuisclub hadden ze geen ongelijk. Ajax, zonder de geblesseerde Blind (knie), had een groot veldoverwicht tegen NAC, dat wederom teleurstelde.

Nadat Babangida en Litmanen de paal hadden geraakt, zorgde Ronald de Boer voor de bevrijdende 1-0. Hij passeerde doelman Karelse met een zuivere trap in de verste hoek. De Ajacieden kregen meer zelfvertrouwen na deze treffer, maar een tweede doelpunt zat er niet in. Beide ploegen klaagden na afloop over het erbarmelijke speelveld in de Arena. Goed combinatiespel was niet mogelijk. De spelers van Ajax wilden de lastige omstandigheden niet als excuus gebruiken. “We moeten de schuld bij onszelf zoeken”, zei matchwinner Ronald de Boer.

Na afloop ontkende Michael van Praag alle geruchten over een ontslag van trainer Morten Olsen, die volgens onbevestigde bronnen zou worden opgevolgd door assistent-trainer Jan Wouters. De voorzitter van Ajax sprak over “een heksenjacht” van de media. Hij gaf wel toe dat het spel en de resultaten van Ajax voor verbetering vatbaar waren. “We laten ons geen crisis of controverse aanpraten.”

FC Twente kwam op de gedeelde tweede plaats terecht na de overtuigende 3-0 zege van gisteravond bij FC Utrecht. De Belgische jeugdinternational Van de Paar, overgenomen van Anderlecht, maakte twee doelpunten voor de bezoekers. Bosman had de score geopend voor de club van trainer Meyer, die na het vertrek van aanvoerder Hoogma nog steeds over een evenwichtige selectie blijkt te beschikken.

Bij FC Utrecht krijgt de sterke seizoenstart geen vervolg. De club van trainer Wotte heeft de laatste vier duels niet kunnen winnen. Utrecht kwam er tegen Twente niet aan te pas. Sterspeler Mols kreeg weinig ruimte van mandekker Karnebeek. Daarmee haalde hij de angel uit het spel van de tegenstanders. In de verdediging maakte Utrecht wederom een kwetsbare indruk. Libero Van der Gaag moest halverwege de tweede helft met een brancard van het veld worden gedragen. Hij was groggy na een kopduel en moest worden vervangen door Kuijt.

Vitesse had zaterdagavond geen enkele moeite met Sparta. In het Gelredome won de Arnhemse club met 5-1. Machlas was in de eerste helft de gevierde speler. Hij scoorde twee keer en zag bovendien een schitterende omhaal door doelman Jansen van Sparta gekeerd. Machlas werd in de tweede helft gewisseld; hij kreeg rust voor het UEFA-Cupduel van morgenavond tegen AEK Athene. Zijn vervanger Curovic maakte achttien minuten na zijn binnenkomst 3-0. Tammer scoorde daarna tegen en Van Hintum en Reuser brachten de marge op vier.

Heerenveen zakte naar de vijfde plaats door een verdiende nederlaag van 2-0 bij NEC. Renfurm en invaller Cruden maakten de doelpunten. Heerenveen, dat morgen naar Polen vertrekt voor de Europa-Cupreturn tegen Wronki, speelde ongeïnspireerd. NEC drong door de zege de subtop binnen en staat gelijk met FC Utrecht en Willem II.

Fortuna werd na de zege op Ajax weer hardhandig met beide benen op de grond gezet. Het verloor in eigen stadion de Limburgse derby tegen MVV (0-1). Fortuna beleefde een ongelukkige avond. Het raakte in korte tijd twee spelers na luchtduels kwijt met een fikse hoofdwond. Eerst moest Roest bloedend worden afgevoerd en nog geen vier minuten later was zijn vervanger Hofland hetzelfde lot beschoren. Zijn wenkbrauw moest in het ziekenhuis met tien hechtingen worden dichtgemaakt.

Roest was voordat hij uitviel schuldig aan de enige treffer van MVV. De verdediger en doelman Van Zwam begrepen elkaar niet en de Braziliaan Emerson kreeg de kans waaruit hij al na twee minuten scoorde. Emerson was met een pijnstillende injectie opgelapt voor de wedstrijd. Fortuna-trainer Van Marwijk vond dat zijn ploeg een strafschop had moeten krijgen en belaagde na afloop scheidsrechter Uilenberg.