Rob ter Haar; Bescheiden jurist

ROTTERDAM, 28 SEPT. De 48-jarige jurist Rob ter Haar gaat volgend jaar het handelshuis Hagemeyer leiden als opvolger van Andrew Land, die dan met pensioen gaat. Een verrassende overstap van de man die al was aangewezen als de topman van supermarktconcern Laurus (Vendex plus De Boer Unigro). “Het is me overkomen. Via-via ben ik gevraagd. Tot heel recent was ik veel te druk met de fusie en niet aanspreekbaar.”

Hij heeft zijn werk in de supermarktwereld min of meer afgerond, zegt Ter Haar in een telefonisch interview vanuit het buitenland. “Zes jaar geleden begon ik bij Unigro om het beurswaardig te maken.” Na de dubbele fusie, eerst met De Boer Winkelbedrijven, binnenkort met de Vendex Food Groep, is dat gelukt. Er is een sterke tweede speler ontstaan (na Albert Heijn/C1000) met een marktaandeel van 24 procent. Actief in Nederland, Spanje en een beetje in België. Over twee jaar zou Ter Haar de huidige topman, Willy Angenent van Vendex, opvolgen als hoogste baas.

De komende jaren bestaat het werk vooral uit de integratie van de verschillende formules (onder meer Edah, Konmar en Super De Boer). Niet zijn sterkste kant, zegt Ter Haar. “Ik ben niet achter de toonbank geboren. Voor het samenvoegen van de systemen heb je, naast een uitstekende voorzitter in de persoon van Willy Angenent, echte vaklui nodig. Die zijn er ook. Mijn kracht is meer het bouwen, het herstructureren en het stimuleren van mensen. Bij Laurus ben ik nu misbaar - ik was me overigens altijd al bewust van mijn eigen insignificantie. Ik ben nog een aantal maanden beschikbaar, maar ik verwacht dat ze er, eerder dan ze nu nog denken, achter zullen komen dat ze het makkelijk zonder mij kunnen.”

Bij Hagemeyer (omzet 11,5 miljard gulden) krijgt hij de leiding over het vijfde handelshuis ter wereld, actief in alle werelddelen. Dat internationale aspect heeft Ter Haar, die eerder werkte voor de grote multinationals Procter & Gamble, Mölnlycke en Sara Lee/Douwe Egberts, “een beetje” gemist bij De Boer Unigro, zo geeft hij toe. “Vendex-De Boer Unigro staat nog veel moois te wachten, maar opereert in een uiterst competitieve en sterk verzadigde markt. Terwijl Hagemeyer een van de leidende spelers in de wereld is.”

Dat hij wat meer zal moeten reizen hoort er bij. “Noem mij een CEO van een groot internationaal bedrijf die niet een kwart van zijn tijd als een zak aardappelen in een vliegtuig zit.” En dat het salaris wat hoger ligt - zo'n 50 procent, volgens de laatste jaarverslagen - speelt evenmin een rol. “Ik kwam al niets tekort.”

Ter Haar is geboren in 1950. Hij volgde het gymnasium in Deventer en studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1993 maakte hij de overstap van de 'fabrikanten' naar de 'handel', eerst als vice-voorzitter bij Unigro onder grootaandeelhouder Albada Jelgersma, vanaf 1994 als voorzitter van de hoofddirectie.

    • Remmelt Otten