PINDASOEP MET TOMTOM (1)

Surinaamse pindasoep is meestal gevuld met kip, zoutvlees en in het beste geval beide. Om de soep nog voedzamer te maken dan ze al is, koken Surinamers vaak nog wat tomtom mee op het laatst. Dat zijn balletjes, gemaakt van geraspte rauwe bakbanaan, die een heerlijke smaak meebrengen. Het is een combinatie die stevig in de maag staat omdat er ook nog een hapje witte rijst om de hoek komt kijken. In alle opzichten een maaltijdsoep die liefhebbers van dikke soep en aardnootjes zeer zal bekoren.

Bereiding: Week het zoutvlees enkele uren in ruim koud water en ververs het water eenmaal. Of kook, bij gebrek aan tijd, het vlees eenmaal op in koud water om het te ontzouten. Zet de stukken kip en het ontzoute zoutvlees op met 0,5 liter koud water, de pimentkorrels en het kruidenboeket. Breng aan de kook en laat het vlees op laag vuur in gesloten pan 1,5 uur koken, of tot het zoutvlees gaar is en een smaakrijke bouillon is verkregen. Neem kip, zoutvlees en kruidenboeket uit de pan. snijd de ook de Madame Jeanette fijn, voeg de ui en de fijngesneden hete peper toe aan de verkregen bouillon en laat ze 20 minuten koken in de gesloten pan.

Haal intussen het kippenvlees van de botjes af en snijd kip en zoutvlees aan stukjes. Wie het allemaal wat simpeler wil doen, die trekt geen bouillon, maar lost twee blokjes kippenbouillon op in ruim een liter water en kookt daarin een dubbele hoeveelheid zoutvlees gaar, nadat het eerst is ontzout. Tot zover de aanzet van de pindasoep. (Wordt vervolgd)

Voor 4 personen:

3 kipkarbonades

5 pimentkorrels

1 kruidenboeket (stukje peen, peterselie, laurier)

250 gram zoutvlees (tropische winkels)

150 gram ui, gepeld en fijngesneden

1 gele Madame Jeanette of 1/2 Adjuma, zaadjes verwijderd

    • Florine Boucher