Pik in 't is wintâh!

Als Haagse Harry ergens een hekel aan heeft, dan is het wel aan de politiek. Talloze malen heeft de gemeente Den Haag geprobeerd Marnix Rueb, de geestelijk vader van het populaire stripfiguurtje, zover te krijgen via Harry boodschappen naar de Hagenaars over te brengen. “Nee”, was altijd het antwoord. “Harry houdt van Den Haag, maar de gemeente is zijn natuurlijke vijand.”

Daar is nu een nieuwe vijand bijgekomen. Vorige week mengde het mannetje met zijn lange zwarte manen in de nek zich plotseling in het zwaar beladen politieke onderwerp in de regio Den Haag: de annexatie van enkele randgemeenten door Den Haag. Een betere medestander dan Harry kan de gemeente zich niet wensen.

De afgelopen maanden is Den Haag bij voortduring onder vuur genomen door burgers en bestuurders van Voorburg, Rijswijk, Pijnacker, Nootdorp en Leidschendam.

De gemeente Den Haag werd afgeschilderd als asociaal, als armoedzaaier, als dief en een enkeling trok zelfs de vergelijking met het Derde Rijk van Hitler. Den Haag liet zich niet verleiden tot tegenacties en ook Harry hield zich afzijdig van de beledigingen van 'de nep-Hagenezen'.

Maar toen opeens posters voor de ramen in de randgemeenten werden geplakt waarop Den Haag als een vretende haai werd uitgebeeld, was voor het stripfiguurtje de maat vol.

“Ze moeten hem niet voor haai uitmaken, dat pikt Harry niet. Buitenstaanders moeten zich niet met Den Haag bemoeien. Kankeren op de stad doet hij zelf wel. Wel de lusten van Den Haag, maar niet de lasten, dat kan natuurlijk niet. Volgens Harry zijn Rijswijkers en Voorburgers weliswaar nep-Hagenezen, maar zo erg kan het nu ook weer niet zijn om bij Den Haag te horen”, meent Rueb.

De eerste tegenactie vanuit Den Haag was geboren. Harry laat op een raamposter zijn tanden zien. Vlak onder een bootje waarin de randgemeenten ronddobberen, ligt Harry als een haai op de loer om zijn prooi op te slokken. De randgemeenten zijn zich niet van het gevaar bewust. “Die Hageneize zèn zau inhalag! Ik ergâh me groen en geil!! Allemaal Haagse bluf! We zèn al záu lang bure! Ze bète toch nie?!”, zeggen de bewoners van de randgemeenten tegen elkaar. Maar Harry bijt wel. “Pik in 't is wintâh!”, schreeuwt een bijtende Harry.

Is het stripfiguurtje van zijn geloof gevallen? Nee, meent zijn geestelijk vader. De discussie over de gebiedsuitbreiding van Den Haag wordt met name gevoed door emoties.

“Rijswijkers en Voorburgers voelen zich opeens heel erg verbonden met hun eigen dorp en Harry is ook nationalistisch. Haags-nationalistisch”, zegt Rueb.

Voorlopig zijn er drieduizend Harry-posters gedrukt. Voor de ramen van de Hagenaars zijn inmiddels de eerste haaienposters opgehangen. De gemeente Den Haag kocht er inmiddels enkele honderden. Zeker tot 18 november, wanneer Provinciale Staten van Zuid-Holland een beslissing zullen nemen over de annexatie, zullen de huizen in en rondom het grensgebied worden opgesierd met de verschillende haaienplaatjes.

Miljoenen guldens pompen de buurgemeenten van Den Haag in hun 'annexatie-nee campagne'. De randgemeenten hebben zelf geprobeerd Haagse Harry te kopen voor hun acties tegen Den Haag. Maar Harry is niet te koop en gaat zeker niet heulen met de vijand.

De persoonlijke tegenactie van Haagse Harry geeft vooral aan wat voor een kinderachtig niveau de strijd van de randgemeenten tegen Den Haag heeft aangenomen.

Ze willen niet bij Den Haag horen, maar ze willen wel samenwerken met de grote buur. Maar als je een haai boos maakt, ben je verloren. Die zal niet meer luisteren, maar doorbijten.

    • Koen Greven