Parlement Servië wil in Kosovo een 'voorlopige regering'

PRIŠTINA, 28 SEPT. Het Servische parlement praat vandaag over de vorming van een 'provisorische regering' voor Kosovo. Aan het begin van de zitting werd vanochtend een minuut stilte in acht genomen voor de 94 politiemannen en 32 militairen die sinds februari in Kosovo zijn gedood. Aan de 1.270 Albanese doden werd geen aandacht besteed.

Vandaag werd ook bekendgemaakt dat de Serviërs in Kosovo alle militaire acties hebben beëindigd. Toch hebben Servische politietroepen zaterdag een nieuw offensief geopend - ondanks de dreiging van een militair ingrijpen door de NAVO. Een week geleden ontketenden de Serviërs in de centrale Drenica-regio een omvangrijke militaire operatie waarbij volgens Albanese bronnen 68 Albanezen werden gedood en tienduizenden anderen op de vlucht werden gedreven. Zaterdag begonnen ze een nieuw offensief in een gebied op rond vijftig kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Priština.

Het nieuwe offensief vindt plaats bij de steden Suva Reka, Uroševac en Štrimlje. Naar schatting vijftienduizend Albanese dorpelingen sloegen op de vlucht voor de aanval, die is bedoeld om de regio te zuiveren van guerrillastrijders van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. De Amerikaanse bemiddelaar in de crisis in Kosovo, Christopher Hill, hekelde het offensief gisteren onder andere met het argument dat grof geweld wordt gebruikt terwijl er in het betrokken gebied geen of nauwelijks UÇK-strijders te vinden zijn. De Serviërs van hun kant bestrijden dat en zeggen dat in het gebied onlangs twee Serviërs zijn ontvoerd.

De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, heeft gisteren de Joegoslavische president Slobodan Miloševic gewaarschuwd dat hij rekening moet houden met een “zeer krachtige” actie van de NAVO als hij geen gehoor geeft aan de recente resolutie van de Veiligheidsraad. Daarin werd Joegoslavië gesommeerd de wapens neer te leggen, de politietroepen uit Kosovo terug te trekken en onder internationaal toezicht een dialoog met de Albanezen over een oplossing aan te gaan. In Sarajevo zei Cohen gisteren dat “de tijd opraakt” en dat Miloševic “maar heel weinig tijd heeft” om de eisen in te willigen. (Reuters, AP, AFP)