Optiebeurs is klaar voor intrek in Beursplein 5

De optiebeurs is klaar voor de verhuizing van Rokin naar Beursplein 5, die voor volgend weekeinde op het programma staat. Tijdens afgelopen zaterdag uitgevoerde tests op de nieuwe optievloer traden geen grote problemen met het handelsysteem op.

Alleen de airconditioning werkt nog niet, waardoor de temperatuur bij de proef hoog opliep.

Optiehandelaren klaagden ook over de akoestiek in de hal met het hoge plafond, waarin tot dit voorjaar aandelen en obligaties werden verhandeld. De galm leidde ertoe dat groepjes handelaren elkaar stoorden bij het onderhandelen dat, zoals gebruikelijk is op de optiebeurs, luidruchtig verloopt. Beursbedrijf Amsterdam Exchanges zal beide problemen zo snel mogelijk oplossen.

De optiebeurs ontstond in 1978 in de Beurs van Berlage. Elf jaar geleden betrok de handel een nieuw pand aan het Rokin. Door stijgende interesse van beleggers in opties en een sterke toename van het aantal handelaren werd dit onderkomen te klein.

De grote effectenvloer van het historische pand Beursplein 5 kwam vrij nadat de effectenhandelaren waren verbannen naar hun eigen kantoren. Alleen de hoeklieden zijn nog over op de effectenbeurs. Zij verhuisden dit voorjaar naar een andere etage in het beursgebouw.

De bedrijven die de optiebeurs, effectenbeurs en de agrarische termijnmarkt organiseren fuseerden begin vorig jaar. De beurzen werken vanaf volgende week voor het eerst onder één dak.