Nieuw Sinfonietta viert tweede lustrum

Concert: Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Peter Oundjian. Gehoord: 27/9 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht.

Met een expositie van fotograaf Marco Borggreve en een galaconcert vierde Nieuw Sinfonietta Amsterdam gisteravond in Utrecht het tienjarig jubileum. Ook werden nieuwe cd's uitgereikt: de laatste cd in de serie soloconcerten aan violiste Isabelle van Keulen en een cd-box met de strijkerssymfonieën van Mendelssohn aan Lev Markiz, de eerste chef-dirigent van Nieuw Sinfonietta, die ook Ridder werd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hoewel Nieuw Sinfonietta werd opgericht in een periode waarin orkesten werden opgeheven, bracht het jubileumconcert geen enkel strijkersstuk maar wel repertoire van een symfonieorkest: een Mozart-ouverture, een Beethoven-symfonie en twee concertstukken van Mendelssohn.

De nieuwe chef-dirigent is Peter Oundjian, de oud-primarius en enige niet-Japanner van het Tokyo Strijkkwartet, die wegens een zenuwaandoening in de linkerhand de strijkstok inruilt voor het dirigeerstokje. Er werd enthousiast gemusiceerd, met vuur, vaart en verve. Maar hoe virtuoos en feestelijk het ook klonk, en dit was al eerder te signaleren: zodra de blazers klinken dreigt bij de strijkers verlies aan kleur en karakter.

Een Nederlandse première was Points of Departure van de Amerikaan Michael Gandolfi (42), in 1988 geschreven voor de combinatie van het Orpheus Chamber Ensemble en het St. Paul' Chamber Orchestra. Vooral voor de blazers is het dankbaar geschreven. De piccolo poneert meteen een motto dat in alle vier de delen (Spirale, Strati, Visione, Ritorno) domineert. Een kettingstructuur belicht steeds weer opnieuw het uitgangspunt uit een vorig deel.

Dit resulteert in een soepel stromende sportieve muziek, zonder enige scherpte. Muzikantesk is hier het trefwoord. Uitgesproken persoonlijk vind ik Gandolfi's muziek niet. Zó zou Hindemith, als hij nog leefde, hebben kunnen componeren. Maar het Ligeti-achtige slot is heerlijke speelmuziek en dat is ook wat waard.

Nieuw Sinfonietta doet met klassiek en romantisch repertoire aan klantenbinding, maar laat ook merken dat men in de 20ste eeuw leeft. Dit seizoen klinken opdrachtstukken van Adrian Williams, Theo Verbey, Gija Kantsjeli, Peter Sculthorpe en Klaas de Vries.

    • Ernst Vermeulen