Meciar lijdt nederlaag: Winst voor oppositie in Slowakije

BRATISLAVA, 28 SEPT. De Slowaakse oppositie heeft de parlementsverkiezingen van vrijdag en zaterdag gewonnen. De samenwerkende oppositie kreeg 58 procent van de stemmen en 93 van de 150 parlementszetels.

De regerende Beweging voor een Democratisch Slowakije (HZDS) van premier Vladimír Meciar bleef vrijdag en zaterdag steken op 27 procent en 43 zetels. In het oude parlement had de HZDS 61 zetels. Meciar zag bovendien een van zijn twee coalitiepartners uit het parlement verdwijnen; de tweede, de ultra-rechtse Slowaakse Nationale partij (SNS) veroverde slechts 9,07 procent van de stemmen en veertien zetels.

De HZDS blijft echter wel de grootste partij in het parlement, hetgeen Meciar het recht geeft als eerste te proberen een nieuwe regering te vormen. De belangrijke oppositiepartijen hebben uitgesloten met Meciar in zee te gaan, en het lijkt zo goed als zeker dat zijn formatiepoging zal mislukken. Woordvoerders van de oppositie hebben gisteren gezegd te verwachten dat Meciar zal proberen een wig in hun samenwerking te drijven door de oppositiepartijen met aantrekkelijke voorwaarden te overtuigen van de zin van een coalitie met de HZDS.

Het zal waarschijnlijk nog enkele weken duren voor de leider van de oppositionele Slowaakse Democratische Oppositie (SDK), Mikulaš Dzurinda, op zijn beurt zal proberen een regering te formeren. De SDK is sinds zaterdag met 26,33 procent en 42 zetels de op een na belangrijkste politieke formatie. Ze kan bij haar formatiepoging rekenen op de steun van de ex-communisten van de Partij van Democratisch Links (SDL), die 14,66 procent van de stemmen kreeg en 23 zetels in het nieuwe parlement heeft, de Hongaarse Coalitiepartij SMK (9,12 procent van de stemmen en vijftien zetels), en de nieuwe Partij van Burgerbegrip SOP (8,01 procent van de stemmen en dertien zetels). Dzurinda's SDK is een samenwerkingsverband van vijf vroegere partijen: de christen-democraten, de Democratische Unie, de sociaal-democraten, de Democratische Partij en de groenen.

De vice-voorzitter van de HZDS, Sergej Kozlik, liep gisteren op de ontwikkelingen van de naaste toekomst vooruit door te stellen dat Meciars tijd nog niet voorbij is en dat de HZDS in het coalitie-overleg “een grote souplesse” aan de dag zal leggen, ten aanzien van de vorming van een meerderheidsregering, maar ook ten aanzien van de vraag wie president moet worden en wie het parlement moet voorzitten. Slowakije zit zonder president sinds begin maart. Alle pogingen een nieuwe president te kiezen zijn stukgelopen op de onwil van de HZDS met een eigen kandidaat te komen. De meeste presidentiële bevoegdheden zijn de afgelopen maanden in handen geweest van premier Meciar. De gezamenlijke oppositie heeft nu de meerderheid die ze nodig heeft om zonder de HZDS een president te kiezen. (Reuters, AP, AFP)