McGwire eindigt op 70 homeruns

ROTTERDAM, 28 SEPT. Met een uitnodiging van president Bill Clinton om naar het Witte Huis te komen, eindigde vannacht voor Mark McGwire een gedenkwaardig honkbalseizoen. De 34-jarige slagman van de St. Louis Cardinals ging de recordboeken in met zijn totaal van 70 homeruns in de Major League. In de laatste thuiswedstrijd tegen de Montreal Expos sloeg hij nog twee keer de bal het publiek in. Concurrent Sammy Sosa van de Chicago Cubs bleef op 66 homeruns steken, maar heeft voor de playoffs nog één wedstrijd, vanavond tegen San Francisco Giants, te spelen.

McGwire sloeg dit seizoen liefst negen homeruns meer dan de legendarische Roger Maris, die 37 jaar lang het record in handen had. De Amerikaanse sportwereld stond weken op zijn kop door de Home Run Chase van McGwire en Sosa. Zelfs Clinton liet van zich horen. De president nodigde de luidbejubelde honkballer uit om met zijn zoon op bezoek te komen in Washington.

'Big Mac' sloeg vannacht zijn twee homeruns in de derde en zevende slagbeurt. De laatste, de 70ste, was een enorme klap de tribunes van het Bush Stadium in. Het leverde de thuisploeg drie punten op en uiteindelijk de zege, 6-3, op de Montreal Expos. Ondanks de vele homeruns van McGwire wisten de Chicago Cubs de playoffs niet te bereiken. Het kon de pret voor McGwire niet drukken. Homeruns geslagen in de playoffs tellen toch niet mee voor records.

“Ik denk dat ik me later pas echt zal realiseren wat er allemaal met me is gebeurd”, zei McGwire vannacht aan het slot van zijn gedenkwaardig seizoen.

Zijn record kan pas officieel erkend worden als Sosa ook klaar is met het seizoen. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat hij tegen San Francisco vier ballen uit het veld zal slaan. “Als Sammy en ik beiden op 70 eindigen, zou ik ook nog trots zijn”, aldus McGwire. Hij eerde zijn concurrent uitgebreid. “We zijn allebei jongens die echt van het spel houden. Hij is een fantastische honkballer. Het was een fantastisch, het was spannend, het was onvergetelijk.”