Leider Nigeria boekt diplomatiek succes

PARIJS/ABUJA, 28 SEPT. De eerste reis van generaal Abdulsalami Abubakar, sinds juni de militaire leider van Nigeria, naar Europa en de VS is een zegetocht geworden. In de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties sprak de generaal met de Amerikaanse president Clinton en de dissidente Nigeriaanse schrijver Wole Soyinka. Clinton complimenteerde Abubakar voor de vorderingen die hij heeft gemaakt op de weg naar democratie en herstel van burgerbestuur. Soyinka, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur in 1986, die al vier jaar in ballingschap leeft in de VS, zei tegen Abubakar dat hij bereid is “terug te keren naar zijn land”.

Op de reis naar huis deed Abubakar Londen en Parijs aan, waar hij een onderhoud had met de Britse premier Blair en de Franse president Chirac. Blair toonde zich tegenover Abubakar optimistisch dat de Europese Unie de (beperkte) economische sancties tegen Nigeria spoedig zal intrekken. Chirac had zich, zo liet Abubakar zaterdag na de ruim een uur durende ontmoeting in het Elysée weten, in krachtige bewoordingen uitgesproken voor opheffing van de internationale strafmaatregelen, die de afgelopen jaren zijn ingesteld tegen het repressieve bewind van de op 8 juni overleden generaal Sani Abacha.

In Parijs herhaalde Abubakar zijn eerdere aankondiging dat hij de macht wil overdragen aan een burgerregering na algemene verkiezingen, die zullen worden gehouden in februari. Hij sprak zijn voldoening uit over de “zeer, zeer welwillende opstelling” van Frankrijk. De generaal zei ook dat “president Chirac zal bezien wat hij kan doen om onze buitenlandse schuld te verlichten, samen met de Club van Parijs en het Internationale Monetaire Fonds”. Abubakar wil in november in Parijs deelnemen aan de periodieke ontmoeting van de leiders van Frankrijk en Franstalige landen in Afrika.

Gisteren arriveerde de Amerikaanse onderminister van Defensie, Franklin Kramer, in Nigeria. Bij zijn aankomst op het vliegveld van de federale hoofdstad Abuja zei Kramer dat Washington streeft naar “een nieuwe relatie tussen de strijdkrachten van de de VS en Nigeria”. Diplomaten melden dat Kramers bezoek past in het Amerikaanse voornemen om het Nigeriaanse leger trainingen en andere bijstand te geven als “bonus” voor verdere democratische hervormingen. (AFP, AP, Reuters)