KLM verliest vier procent op hogere beurs

AMSTERDAM, 28 SEPT. De koers van het aandeel KLM is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met 4 procent gedaald in reactie op de vrijdag, na sluiting van de beurs, afgegeven winstwaarschuwing. Het aandeel opende 60 cent lager. In de loop van de ochtend liep het verlies op en daalde het fonds met 2,20 gulden naar 53 gulden.

De graadmeter van de beursstemming op het Damrak, de AEX-index, steeg vanochtend 7,93 punten (0,84 procent) naar 955,75 punten. De omzet op de beurs was laag. Beleggers wachten op de uitkomst van de vergadering van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, morgenavond. Voorzitter Alan Greenspan liet vorige week doorschemeren te overwegen de rente te verlagen, wat goed is voor de aandelenkoersen.

“We zijn verrassend goed van start gegaan, maar juist door die lage omzetten kan het nog alle kanten op”, zei een commissionair vanochtend.

Het aandeel Vedior was de sterkste daler op de beurs. Het aandeel verloor 2,40 gulden (4,8 procent) op 47,80 gulden.

Het best presteerde Buhrmann. De koers van dit aandeel steeg 9,3 procent (3,10 gulden) naar 36,40 gulden en lijkt zich te herstellen van de scherpe daling van deze maand. Begin september noteerde het aandeel nog 46 gulden. Vrijdag bereikte de koers 32,10 gulden.

Baan was een verliezer. De koers daalde 60 cent naar 52,10 gulden. Volgens handelaren is dat een gevolg van een artikel in het Amerikaanse zakenblad Barron's. Baan zou marktaandeel verliezen aan concurrenten als Oracle, Peoplesoft en SAP.

Het aangekondigde vertrek van bestuursvoorzitter A.H. Land bij Hagemeyer leek beleggers evenmin te bekoren. De koers van het handelshuis daalde 20 cent op 50,50 gulden. “Absoluut onterecht”, meent een handelaar. “Iedereen denkt maar dat Hagemeyer grote klappen krijgt door de Azië-crisis, maar tot op heden schijnen ze er geen last van te hebben.”

Philips steeg met 4 gulden naar 101,00 gulden na een Brits krantenbericht waarin stond dat Compass Partners International het Philips-onderdeel Passieve Componenten zou overnemen. Het elektronicabedrijf wil zelf niet op dat bericht ingaan.

De financiële waarden waren vanochtend in trek bij het schaarse kooppubliek op de beurs. “Een gevolg van nog wat mandjes vanaf de optiebeurs”, meent een commissionair. ABN Amro won 10 cent op 34,00 gulden en ING werd 1,70 meer waard op 92,30 gulden. Een grote stijger was het aandeel VNU, dat bijna 4,5 procent meer waard werd op 76,80 gulden. “Een mooi vluchtfonds in een onzekere markt”, aldus een commissionair.