Kenianen domineren WK halve marathon

USTER, 28 SEPT. De Keniaanse atleten Paul Koech en Tegla Loroupe hebben gisteren in het Zwitserse Uster Kenia de wereldtitelstrijd halve marathon op hun naam geschreven. Voor Koech was het zijn eerste grote zege, Loroupe prolongeerde de titel die ze vorig jaar in Kosice won. Irma Heeren werd zestiende en leverde daarmee de beste Nederlandse prestatie.

Koech had geen zin voor zijn land uit te komen op de 10.000 meter bij de Gemenebestspelen in Maleisië en bood aan in ruil daarvoor het WK te lopen. “Ik wilde toch kijken hoe ik me op deze afstand zou houden”, zei de man die vorig jaar in de Dam tot Damloop met 44.45 de beste wereldprestatie op de 10 Engelse mijl leverde.

Lang leek het er op dat Koech binnen het uur zou finishen, maar dat bleek toch net niet haalbaar: de klok stond stil na 1 uur en 1 seconde. Dat was precies een halve minuut sneller dan bij zijn debuut twee jaar geleden. Achter Koech ontstond een kopgroep van vijf atleten, van wie de Zuidafrikaan Hendrik Ramaala en de enige Marokkaanse deelnemer Khalid Skah tweede en derde werden. Marco Gielen was de beste Nederlander met zijn 38e plaats in 1.12.57.

Loroupe had meer concurrentie bij de vrouwen. Ze probeerde na zeven kilometer alleen op kop te komen, maar de Zuidafrikaanse Elana Meyer kon enige tijd later weer bij haar aansluiten. Op twee kilometer voor de finish, waar het parkoers vrij steil omhoog ging, demarreerde Loroupe opnieuw. “Ik wist dat ik op mijn eindsprint kon vertrouwen”, zei de wereldrecordhoudster op de marathon, die in 1.08.29 finishte.

Irma Heeren, eerder dit jaar wereldkampioene duathlon, toonde zich verheugd met haar zestiende plaats in 1.11.35. “Die is net zo belangrijk als die gouden medaille op de duathlon, omdat het niveau veel hoger ligt. Toen ik bij de start al die topatletes zag staan, dacht ik: wat doe ik hier eigenlijk? Ik had niet verwacht dat ik zo hoog zo eindigen. Ik heb het in de laatste vijf kilometer heel zwaar gehad. Ik heb zwarte sneeuw gezien.”