Hoorzitting over speculatiefonds

NEW YORK, 28 SEPT.Het Amerikaanse Congres gaat hoorzittingen houden over de reddingsactie ter waarde van zeven miljard gulden door vijftien (inter)nationale banken en zakenbanken van het Amerikaanse speculatieve beleggingsfonds Long-Term Capital Management.

“Er zijn vragen over of het nationale en internationale toezicht toereikend is”, aldus Jim Leach, voorzitter van de bankencommissie van het Huis van Afgevaardigden. De reddingsactie van het beleggingsfonds, een zogeheten hedge fund, werd geleid door de Federal Reserve Bank van New York, de lokale vertegenwoordiger van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

De overheid heeft echter geen geld gestoken in de reddingsactie. De Federal Reserve vreesde voor een paniekreactie op de financiële markten als het Long-Term Capital fonds bankroet zou gaan en zijn complete beleggingsportefeuille onder hoge druk zou moeten liquideren.

Over de precieze omvang van de verplichtingen van het speculatieve fonds bestaat geen duidelijkheid. Het zou gaan om een bedrag van bijna 400 miljard gulden (200 miljard dollar), zo meldt de Financial Times. De banken die met nieuw kapitaal het fonds redden zijn de belangrijkste kredietverschaffers die geld leenden en als zekerheid voor terugbetaling recht kregen op een deel van de effectenportefeuille van het fonds.

Politici hebben voor de komende twee weken hoorzittingen aangekondigd om te bestuderen in hoeverre de hedge-fondsen een risico vormen voor het financiële systeem als geheel en of uitgebreider inzicht en toezicht nodig is.

Naast talrijke Amerikaanse banken en de Zwitserse gigant UBS hebben ook twee Duitse banken meegedaan met de reddingsactie. Deutsche Bank legt bijna 600 miljoen gulden (300 miljoen dollar) op tafel, Dresdner Bank neemt direct een verlies van ruim 250 miljoen gulden (143 miljoen dollar) op haar participatie.

Het Long-Term Capital fonds wordt geleid door J. Meriwether. Hij was een hoogvlieger bij het financiële handelshuis Salomon Brothers in de jaren tachtig en heeft een goede naam op Wall Street als een handelaar die risico's met mathematische methoden benadert.