Hoger toltarief vrachtwagens in Zwitserland

BERN, 28 SEPT. De Zwitserse toltarieven voor vrachtwagens gaan vanaf het jaar 2001 drastisch omhoog. Een meerderheid van de Zwitserse kiezers (57 procent) heeft zich daar gisteren in een referendum voor uitgesproken.

De nieuwe regeling, die ook voor buitenlandse vrachtwagens geldt, wordt vanaf 2001 in fasen ingevoerd. Zwitserland wil dat er meer goederentransport dan de huidige 71 procent per trein wordt gedaan om te voorkomen dat de wegen geheel dichtslibben met vrachtwagens. De tolgelden en beperkingen die het vrachtverkeer in Zwitserland worden opgelegd, zijn al jaren een moeilijk punt in de onderhandelingen over een eventuele toetreding van Zwitserland tot de Europese Unie. De brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) ziet een jarenlange lobby eindigen in een nederlaag. Volgens TLN zijn er voor Nederlandse transporteurs geen goedkopere alternatieven. Ook Oostenrijk en Frankrijk vragen honderden guldens tol in de Alpen. (DPA, Reuters)