Het rommelde al langer bij De Groene

Een jaar na zijn aantreden vertrekt hoofdredacteur Gerard van Westerloo bij het weekblad de Groene Amsterdammer wegens een 'onwerkbare situatie'.

AMSTERDAM, 28 SEPT. Columnist Gerard Mulder zat er een jaar geleden niet ver naast. In de Volkskrant schreef Mulder over het aantreden van Gerard van Westerloo als hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer toen: “Er zal een spanning groeien tussen het blad beter te maken en de noodzaak het aan de Westeinde gezellig te houden. Binnen een half jaar zullen ze daar weten of ze met Van Westerloo op de koffie zijn gekomen of niet.”

Uiteindelijk heeft het nog geen jaar geduurd. Vrijdag werd bekend dat Van Westerloo opstapt. “Zakelijke en journalistieke verschillen van inzicht” tussen de hoofdredacteur en zijn redactie hebben geleid tot “een onwerkbare situatie”, zo heette het in een vrijdag verstuurd persbericht. Adjunct-hoofdredacteur Antoine Verbij zal de redactie voorlopig leiden. Betrokkenen weigeren toelichting.

Het rommelde al weer langere tijd bij het ruim 120 jaar oude weekblad. Met Van Westerloo haalde de Groene na het vertrek van Martin van Amerongen een grote journalistieke naam binnen, maar tegelijkertijd een risico. De nieuwe hoofdredacteur had zich zelf bij Vrij Nederland onderscheiden door sociologische reportages waarvoor hij ter plekke onderzoek deed. Op de redactie van De Groene houdt men juist van het grote essay waarvoor de journalist de deur niet uithoeft.

Van Westerloo wilde het financieel noodlijdende blad moderniseren en er een “compleet weekblad” van maken, zoals een ingewijde in de uitgeverswereld het omschrijft. Behalve een nieuwe mentaliteit op de redactie was daar geld voor nodig. Geld dat met een oplage van zo'n 15.000 exemplaren niet voor handen is. Van Westerloo kwam tot de conclusie dat De Groene - nu nog in handen van een stichting waarvan redacteuren en medewerkers het bestuur vormen - aansluiting moest zoeken bij een grotere uitgever noodzakelijk. Voor zijn vakantie vroeg Van Westerloo aan zijn redactie “de bereidheid” uit te spreken tot een verkoop van de krant. De redactie weigerde unaniem. Voor de redacteuren kwam het vertrek van de hoofdredacteur vorige week na terugkomst van vakantie “tamelijk onverwacht”, aldus een redacteur. Op dit moment onderhandelt De Groene met Van Westerloo nog over een afkoopsom.